Eerst schijten ze hun hele land onder en dan vluchten ze voor de niet te harden stank in het zelfgecreëerde menselijke abattoir.

De Franse justitie annuleerde zojuist een uitzettingsbevel van een man die aan ernstige astma leed, vanwege de zeer hoge mate van vervuiling in zijn land van herkomst.

Het is een zeldzame beslissing. Het administratieve hof van beroep van Bordeaux heeft de man zojuist de vluchtelingenstatus toegekend, rekening houdend met het klimatologische criterium in zijn land van herkomst, Bangladesh. De man die leed aan een chronische luchtwegaandoening was verplicht het grondgebied te verlaten, maar dat werd geannuleerd door justitie, meldt 20 minutes.

De klaagmoslim arriveerde in 2011 in Frankrijk nadat hij was gevlucht voor vervolging in zijn thuisland. Oorspronkelijk afkomstig uit een klein stadje op 200 kilometer van de hoofdstad Dhaka, de tweede meest vervuilde hoofdstad ter wereld volgens een rapport uit 2019 van de klimaatterroristen van Greenpeace, lijdt deze 40-jarige man, die zich sindsdien in Toulouse heeft gevestigd, aan astma en is allergisch voor huisstofmijt.

“Risico op overlijden”

De man, die werkt als kok-ober in een restaurant, heeft sinds 2015 een tijdelijke verblijfsvergunning als zieke buitenlander. Maar toen dit document in 2017 werd verlengd, reageerde het college van artsen van de OFII, het Franse bureau voor immigratie en integratie, voor het eerst in dit dossier positief op de vraag of ‘er voldoende medische behandeling in het land van herkomst van deze vluchteling was’.

De prefectuur Haute-Garonne had daarom in 2019 een verplichting uitgevaardigd om het Franse grondgebied te verlaten tegen de man. “De prefectuur zoals de OFII heeft nooit rekening gehouden met een criterium, het klimaatcriterium, en in het bijzonder met fijnstof in de lucht”, zegt zijn advocaat Me Rivière tegen BFMTV. De advocaat wijst er echter op dat het percentage fijnstof in de lucht in Bangladesh “zes keer zo hoog is als door de WHO wordt geaccepteerd”. Van de 572.600 vroegtijdige sterfgevallen als gevolg van een niet-overdraagbare ziekte die in 2016 in het land werd geregistreerd, “werd 82% veroorzaakt door vervuiling”.

“Door mijn cliënt terug te sturen naar zijn land, liep hij onmiddellijk het risico van overlijden”, vervolgt Me Rivière. “Astmatische decompensatie (ademhalingsfalen veroorzaakt door een astma-aanval) zou bijna automatisch zijn.”

De administratieve rechtbank van Toulouse annuleerde in juni 2020 de verplichting om het grondgebied te verlaten die de prefectuur van Haute-Garonne een paar maanden eerder had uitgesproken.

De prefect van Haute-Garonne was tegen dit vonnis in beroep gegaan. Afgelopen december ging het administratieve hof van beroep van Bordeaux nog verder in zijn beslissing om de verplichting om het grondgebied te verlaten op te heffen. Het hof neemt de argumenten in eerste aanleg over en is van mening dat men een astmatische patiënt niet terug kan sturen naar een vervuild land.

“Voor zover ik weet, is dit de eerste keer dat in dit soort gevallen rekening wordt gehouden met het klimatologische, atmosferische criterium, meent de heer Ludovic Rivière. Het was essentieel om dit criterium in de beoordeling op te nemen.”

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Somaliër in Frankrijk: Twee identiteiten, twee uitkeringen – Nooit gewerkt, beetje rugpijn

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties