De spits van Manchester werd geschorst wegens vermeend ‘racisme’. De Uruguayaanse voetbalbond neemt het nu op voor Edison Cavani en beschuldigt op zijn beurt de Engelse voetbalbond van racisme.

Cavani, die zich ondertussen ook verontschuldigde, had een vriend van hem op Instagram met de voor Zuid-Amerika typerende vertedering “negrito” genoemd. De toevoeging ‘ito’ maakt woorden tot een, liefkozend, verkleinwoord.

Na de diskwalificatie van drie ronden verdedigt de AFU, de Uruguayaanse voetbalbond, de spits van Manchester United: “Wij keuren het willekeurige gedrag van de voetbalbond af. Wat de FA (Engelse voetbalbond) heeft gedaan, is niet het aanpakken van racisme, maar een discriminerende daad tegen de cultuur en levensstijl van het Uruguayaanse volk. De sanctie onthult een verwrongen, dogmatische en etnocentristische opvatting die geen andere lezingen toelaat dan degene die je wilt opleggen”.

Afu: “Cavani is niet racistisch, de FA wel”

Cavani heeft nog nooit een handeling gepleegd die als racisme kan worden geïnterpreteerd. Hij gebruikte gewoon een veel voorkomende uitdrukking in onze taal om liefdevol naar een geliefde, een vriend, te verwijzen. Te doen alsof de enige geldige interpretatie die is die in de hoofden van de leiders van de Engelse voetbalbond leeft is op zichzelf een discriminerende handeling, volkomen verwerpelijk, die indruist tegen de Uruguayaanse cultuur”.

En nu eisen ze de annulering van de diskwalificatie

Volgens de Uruguayaanse voetballersbond duidt de beslissing van de voetbalbond tegen Cavani op “totale onwetendheid over de multiculturele visie van de wereld: dit is inderdaad racistisch. De straf die Cavani wordt opgelegd, heeft niet alleen gevolgen voor hem, maar ook voor al onze waarden, die altijd tegen racisme zijn geweest“. Volgens Corriere dello Sport zijn er veel sportcollega’s die de oproep deelden en verspreidden, onder wie Luis Suarez, Matias Vecino, Rodrigo Bentancur en Nicolas Pareja. Cavani heeft er inmiddels een geschorste wedstrijd op zitten en de Uruguayaanse bond hoopt dat de FA het daarbij zal laten. Naast de schorsing kreeg de aanvaller tevens een boete van 112.000 euro.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


PSG-Istanbul: De Roemeense bond roept op tot een onderzoek wegens racistische opmerkingen tegen zijn scheidsrechters

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties