In het jaar van de pandemie is er een “sector” die de crisis niet heeft gevoeld. We hebben het over de immigratie-industrie, met landingen die de afgelopen 12 maanden praktisch verdrievoudigd zijn. Volkomen samenvallend met de regeringswisseling en de hernieuwde houding van de nieuwe uitvoerende macht tegenover de mensenhandelaars die ze in de Middellandse Zee oversteken.

Volgens het laatste dagelijkse dashboard dat op 31 december vorig jaar werd gepubliceerd door het Department for Civil Liberties and Immigration van het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat alle gegevens van het afgelopen jaar verzamelt en ze relateert aan de vorige, kwamen in 2020 34.134 immigranten in Italië aan.

Een aanzienlijke stijging ten opzichte van van voorgaande jaren. In 2018 waren er bijvoorbeeld 23.370 landingen, dat werd in 2019 11.471. Kortom, sinds vorig jaar is het aantal immigranten dat per schip in Italië arriveert, verdrievoudigd.

Het leeuwendeel was vooral in de zomerperiode. In feite worden de pieken geregistreerd tussen juli (meer dan 7 duizend) en augustus (meer dan 5300), met een uitzondering in november met bijna 5400 landingen.

80 duizend asielzoekers 

Tussen hotspots, opvangcentra en andere programma’s zijn er momenteel bijna 80 duizend immigranten die asiel zoeken in Italië. 79.938 om precies te zijn. Bijna een kwart daarvan wordt opgevangen tussen Lombardije en Emilia-Romagna, met aanzienlijk lagere waarden in de andere regio’s.

Wat nationaliteit betreft, onder de landen van herkomst van immigratie in 2020, vinden we onder de landingen voornamelijk Tunesische burgers (ongeveer een derde van het totaal), gevolgd door Bengalen (meer dan 4 duizend), Ivorianen en Pakistanen. Alle veilige landen waarin er geen bijzonder moeilijke situaties zijn die verband houden met aanhoudende conflicten.

Geconfronteerd met deze uitgangspunten, met de afschaffing van de veiligheidsdecreten en de verbreding van de mazen voor ngo’s die actief zijn in de Middellandse Zee, dreigt 2021 een nieuwe annus horribilis voor immigratie en landingen te zijn.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Milaan: Twee Afrikanen onthoofden 65-jarige arts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties