SKR en Statistics Sweden slaan alarm over het gebrek aan gendergelijkheid in de publieke sector. Van alle managers die de afgelopen jaren in de staat, regio en gemeente zijn aangeworven, waren zeven van de acht vrouwen. 

Deze domineren nu enorm. Vrouwelijke dominantie is ook merkbaar voor andere, beter betaalde en meer prestigieuze diensten in de sector, meldt SR.

In het politieke debat wordt veel gesproken over ‘patriarchale structuren’, ‘mannelijke samenleving’ en de noodzaak om het aandeel vrouwen in hogere functies te vergroten door onder meer quota.

Versnelde ongelijkheid

De realiteit ziet er echter vaak anders uit en een voorbeeld is de publieke sector, waar vrouwen domineren in hogere functies en de ongelijkheid de afgelopen tien jaar in een versneld tempo is toegenomen, meldt Samnytt.

Het zijn de Zweedse gemeenten en regio’s (SKR) die nu samen met Statistics Sweden (SCB) de alarmklok luiden over de toenemende gendergelijkheidsproblemen in de publieke sector. De persoon die de cijfers heeft samengesteld en beoordeeld is Patrik Hall, hoogleraar politieke wetenschappen aan de universiteit van Malmö.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Parijs, te veel vrouwen in de junta van “burgemeester” Hidalgo: 90 duizend euro boete voor de gemeente

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties