Het is misschien wel de eerste symbolische censuur van het nieuwe jaar – ingegeven door politieke correctheid:

Australië is nu de tekst aan het veranderen van zijn volkslied om “de inheemse bevolking van het land te omvatten” en een “geest van eenheid” te creëren.

In een verklaring op donderdagavond onthulde premier Scott Morrison dat vanaf 1 januari de regel “for we are young and free” in het volkslied van Australië zal worden vervangen door de regel “for we are one and free“.

Hoewel Australië als een moderne natie misschien relatief jong is, is de geschiedenis van ons land oud, net als de verhalen van de inheemse bevolking, wiens rentmeesterschap we terecht erkennen en respecteren,” zei Morrison, eraan toevoegend:

In een geest van unanimiteit is het niet meer dan goed dat we ervoor zorgen dat ons volkslied deze waarheid en gedeelde waardering weerspiegelt.

De kritiek op zijn verklaring was hard.

In de VS suggereerden liberale idioten dat het “misschien tijd is om ‘The Star-Spangled Banner‘ eindelijk te vervangen door een nieuw volkslied”, omdat de schrijver van de iconische melodie, Francis Scott Key, misschien de slavernij heeft gesteund. Sommigen stelden voor om het volkslied te vervangen door John Lennon’s huilbui ‘Imagine‘.

In Groot-Brittannië veroorzaakte de BBC een storm van controverse toen ze ervoor koos om alleen instrumentale versies van Rule Britannia en Land of Hope and Glory te spelen – verwijzend naar de “associaties met slavernij” van deze hymnes.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Duitsland schrapt de term ‘ras’ uit de grondwet – Racisme blijft wel strafbaar

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties