In 2028 zal China de eerste wereldmacht zijn en de Verenigde Staten hebben ingehaald. Een positiewisseling die 5 jaar eerder zal komen dan eerst werd gedacht, vooral door het snelle herstel van China na de coronacrisis.

China eerste macht in de post-pandemie

Dit is de samenvatting van het jaarverslag van het Centre for economics and business research ( Cebr ), dat China ziet als het enige land ter wereld dat ondanks Covid-19 is gegroeid. Als bewijs van het fenomeen dat al decennia gaande is van de verschuiving van de productie van west naar oost. Geconfronteerd met een wereldwijde inkrimping van het bbp van 4,4% voor 2020, “de ergste sinds de Tweede Wereldoorlog”, noteerde de Chinese draak een stijging van 2% tegen -5% in de VS.

Het rapport verwacht voor China een jaarlijkse groei van het bbp van 5,7% tot 2025, om vervolgens te “vertragen” tot + 4,5% per jaar van 2026 tot 2030. Tegelijkertijd zal de groei in de Verenigde Staten vertragen tot 1.9% van 2022 tot 2024, om in de daaropvolgende jaren verder te dalen naar 1,6%.

Achter de twee grootmachten komt Japan als de derde wereldeconomie. Volgens de Cebr zal Japan  in 2030 echter worden ingehaald door India. Duitsland gaat daarmee van de vierde naar de vijfde wereldeconomie.

VK groeit en de eurozone krimpt

Groot-Brittannië zou tegen 2024 naar de zesde plaats zinken. Ondanks het vertrek uit de Europese interne markt gepland voor 1 januari, zou het Londense bbp, berekend in dollars, tegen 2035 23% hoger moeten zijn dan dat van Frankrijk. Volgens analisten is de toekomstige groei in het Verenigd Koninkrijk voornamelijk te danken aan leiderschap in de digitale economie.

Met China als eerste macht en Groot-Brittannië voorbestemd om te groeien, voorziet de studie in plaats daarvan krimp in de landen van de Europese Unie. In plaats van de door Brussel beloofde heropleving met het Herstelfonds, zien ze een rampzalige productiedaling van 19% in 2020 naar 12% in 2035. Een krimp die bij een no deal Brexit nog steiler zou zijn geweest.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Documenten onthullen hoe de Biden-misdaadfamilie militaire geheimen aan het Chinese leger verkocht

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties