Het is een rechterlijke beslissing die een mijlpaal zou kunnen betekenen. De rechtbank van Milaan oordeelde dat het risico van Covid in het land van herkomst van een migrant een geldige reden zou kunnen zijn om humanitaire bescherming te verlenen aan degenen aan wie politiek asiel of de status van oorlogsvluchteling is geweigerd.

Elke situatie moet van geval tot geval worden beoordeeld. Maar een pandemie die gepaard gaat met slechte medische middelen, armoede en politieke en sociale onrust, zijn allemaal argumenten die ertoe kunnen leiden dat justitie de repatriëring van een migrant als een risico beschouwt.

De invasie over de Middellandse Zee is in 2020 ook sterk toegenomen. De Italiaanse autoriteiten registreerden 34.000 aankomsten, bijna evenveel als het cumulatieve totaal van de twee voorgaande jaren, toen Salvini nog iets te zeggen had. Het is iets minder dan in Spanje (39.000), de eerste toegangsroute voor migranten naar Europa momenteel. Griekenland van zijn kant heeft dit jaar meer dan 15.000 aankomsten geregistreerd.

Ondanks de slechte weersomstandigheden gaan de landingen op Europese bodem gewoon door. Vandaag landden ongeveer 100 veroveraars op een strand in Lampedusa, waar ze onmiddellijk werden opgevangen en onderworpen aan Covid-tests. De opvangcentra van het eiland zijn overweldigd. Ze herbergen voornamelijk Egyptenaren, Syriërs, Tunesiërs, Irakezen, Turken of Afghanen.

In feite verleent deze uitspraak iedereen het recht om in Italië te blijven die illegaal het land binnenvalt. Zoals de Corriere della Sera meldt worden in deze dagen alle bezwaren van “geweigerde” immigranten die sinds 2018 geblokkeerd zijn dankzij het Salvini-decreet herzien. Op hun beroep kan nu deze nieuwe parameter worden toegepast. Dit zal ertoe leiden dat degenen die tot een paar dagen geleden geen recht hadden op verblijf in Italië nu wel kunnen blijven.

Voor illegale immigranten is het nu voldoende om te zeggen dat er in het land van herkomst Covid is om in Italië te mogen blijven. En dan is het een kwestie van tijd voor wij hun huis en uitkering mogen betalen.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Milaan: Twee Afrikanen onthoofden 65-jarige arts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties