De leider van de vrouwenbrigade van Islamitische Staat in Syrië, Fatin al-Mandlawi, 33, is teruggekeerd naar Zweden en woont nu in Angered in Göteborg, onthult Fria Tider.

De Zweedse belastingdienst heeft haar de beschermde identiteit “Fatosh Ibrahim” gegeven, die ze gebruikt om gemeentelijke sociale uitkeringen te krijgen.

Het is een politiezaak. De gemeente moet steun bieden“, zegt Zan Jankovski, coördinator extremisme in de stad Göteborg, tegen Fria Tider.

Fatin werd in Irak geboren als het vijfde kind van zeven van de Arabische al-Mandlawi familie. Tijdens de Golfoorlog in de vroege jaren 90 kwam de hele familie naar Zweden en kwam terecht in Eskilstuna. Toen ze tien jaar oud was, verhuisde het gezin naar Göteborg.

In juli 2000 werd de vader van zeven, Mostafa al-Mandlawi, door Göteborgsposten geïnterviewd over de moeilijkheden voor immigranten om werk te vinden in Zweden.

Ja, ik hoop dat ik een baan krijg. Ik woon al tien jaar in Zweden en zocht de hele tijd naar een baan. Zes jaar in Eskilstuna en vier jaar in Göteborg. In Bagdad had ik mijn eigen fabriek, maar hier heb ik veel sollicitatiebrieven gestuurd, zonder dat er iets gebeurde“, zei hij in het interview.

In het najaar van 2012 reisde Fatin’s grote broer Hassan al-Mandlawi, in verband met de zogenaamde “Arabische Lente”, naar Syrië om zich aan te sluiten bij een gewapende groep dicht bij het door terroristen gemerkte al-Nusra Front.

Na zijn terugkeer in Zweden werd Hassan in 2015 veroordeeld tot levenslang voor terroristische misdrijven wegens zijn betrokkenheid bij de moord op twee gevangengenomen Syrische oliearbeiders. Volgens de rechtbank van Göteborg was het motief voor de moord op de arbeiders dat ze in dienst waren van een oliemaatschappij die eigendom was van de Syrische staat. Het vonnis werd later bekrachtigd door het Hof van Beroep.

Op hetzelfde moment dat Hassan naar Syrië reist, besluit zijn zusje, de 25-jarige Fatin, ook om de voorstad Angered in Göteborg te verlaten voor de Syrische stad Raqqa. Daar sluit ze zich aan bij wat later bekend zal worden als de Islamitische Staat.

In Syrië gebruikt Fatin al-Mandlawi het alias Umm Fidah, wat vertaald kan worden als “Moederherstel”. Ze trouwde in 2013 met een IS-terrorist uit het VK. De man overlijdt hetzelfde jaar, terwijl Fatin in verwachting is van een kind. In september 2013 bevalt ze van een meisje.

Fatin al-Mandlawi is een van de eerste vrouwen die van Zweden naar Syrië reist, en ze wordt erg actief in het aantrekken van meer vrouwen om daarheen te reizen. In een interview met Kalla Fakta uit 2015 beschrijft de terroristenonderzoeker Magnus Ranstorp “Umm Fidah” ​​als een sleutelfiguur bij het rekruteringswerk van IS.

Ze lijkt erg te pushen. Ze heeft zich naar buiten toe extreem wreed gedragen. Brutaal qua overtuiging, maar er zijn ook foto’s van haar met een wapen. Ze is gefixeerd met wapens“, zegt hij in het interview.

Vrouwenbrigade

Fatin is vooral bekend als initiatiefnemer van de vrouwenbrigade van IS.

Kunnen we niet een brigade beginnen voor alleen zusters en de varkens bevechten en bidden voor martelaarschap“, schreef ze in een open post op Facebook. De Vrouwenbrigade heet al-Khansa, een Arabische metafoor voor schoonheid.

Fatin wordt de leider van de nieuw opgerichte IS-brigade en heeft maximaal tussen de 60 en 70 vrouwen onder haar bevel. De belangrijkste taak van de Vrouwenbrigade is ervoor te zorgen dat andere vrouwen die in het zelfbenoemde kalifaat van de islamisten leven, de strikte sharia-wetten naleven.

Op een foto die “Umm Fidah” ​​op Facebook plaatste, is ze te zien op een plein in de IS-hoofdstad Raqqa. Op de grond liggen de lichamen van onthoofde mensen. Op een hek naast haar is een afgehakt hoofd op een hek geplaatst.

Wat? Praat je tegen mij? Oeps, je hebt geen hoofd. Dit is wat we doen met de soldaten van Bashar“, schrijft Umm Fidah in het Engels als commentaar bij de foto.

Terug naar Zweden

In het voorjaar van 2017 stort de Islamitische Staat in. Buiten Mosul in Irak woeden gevechten die ertoe leiden dat IS gedwongen wordt de stad in juli van hetzelfde jaar op te geven. Tegelijkertijd wordt de onofficiële hoofdstad Raqqa in Syrië van de terreurgroep omringd door een coalitie van IS-vijandige troepen. Het is slechts een kwestie van tijd voordat het kalifaat valt.

Fatin al-Mandlawi, die nu weer zwanger is, besluit terug te vluchten naar Zweden. In oktober 2017 bevalt ze van haar tweede kind. Volgens Fria Tider is de vader een IS-terrorist die momenteel in de gevangenis in Australië zit. Fatin al-Mandlawi verandert haar naam in Fatosh Ibrahim en krijgt een beschermde identiteit van de Zweedse belastingdienst. Ze woont nu weer in Angered.

Tijdens de werkzaamheden aan dit rapport heeft Fria Tider in de zomer en herfst verschillende keren contact gehad met de Zweedse belastingdienst om te vragen op welke gronden een voormalige IS-strijder een beschermde identiteit heeft gekregen. De autoriteit heeft het verzoek echter afgewezen.

De Zweedse belastingdienst oordeelt dat er een speciale reden is om aan te nemen dat Fatin kan lijden als de informatie over haar wordt bekendgemaakt“, schrijft de autoriteit in haar besluit.

Schept op over IS-achtergrond

Volgens verschillende mensen die Fria Tider heeft gesproken, is de achtergrond van de 33-jarige terrorist niet iets dat ze zelf graag geheim wil houden.

Ze heeft me verteld dat ze zichzelf wilde opblazen. Ze heeft verteld dat ze het zag toen ze de Jordaanse piloot in de kooi in brand staken. Ze schept op dat ze in IS heeft gezeten“, zegt een vrouw met een allochtone achtergrond die eerder rondhing in de kringen rond de IS-leider vtegen Fria Tider.

We beschermen IS-soldaten en ze leven van ons belastinggeld. Ik denk dat het duidelijk moet zijn dat onze autoriteiten eigenlijk IS-terroristen beschermen die kinderen en volwassenen, onschuldige mensen, hebben vermoord“, vervolgt ze.

Ik vind het verschrikkelijk dat er een IS-terrorist is, vrij op straat, die met afgehakte hoofden op een plein in Raqqa heeft geposeerd. Ik wil geen terrorist voor mijn deur“.

Volgens de vrouw heeft Fatin, of Fatosh zoals ze zichzelf nu noemt, verteld dat ze geld heeft ontvangen van de veiligheidspolitie en dat het de sociale dienst in Göteborg is die haar heeft geholpen met haar beschermde identiteit. De reden hiervoor zou zijn dat de autoriteit heeft geoordeeld dat het voor haar handiger kan zijn als ze in Göteborg niet als terrorist hoeft te worden erkend.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Moslimterroristen werden gefinancierd door de Zweedse staat

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties