Een 34-jarige man met de Somalische nationaliteit werd maandag 21 december 2020 berecht in Caen wegens misbruik van verschillende maatschappelijke organisaties.

Juni 2020 kreeg de politie een telefoontje van de prefectuur Caen met het verzoek om een ​​onderzoek in te stellen naar een Somalische staatsburger die zich aan het loket meldde voor verlenging van zijn verblijfsvergunning, schrijft Actu. Een vingerafdruk wordt genomen en onthult dat dezelfde persoon, onder een andere identiteit, een verblijfsvergunning heeft die is afgegeven door de prefectuur van Rennes.

Twee prefecturen, twee identiteiten

Maandag 21 december 2020 verscheen Aziz* (34 jaar) voor de correctionele rechtbank van Caen. Hij werd beschuldigd van “bezit en gebruik van valse administratieve documenten”, “valse verklaringen om onrechtmatige vergunningen en sociale uitkeringen te verkrijgen”. De feiten bestrijken de periode van maart 2014 tot augustus 2018. De benadeelde organisaties zijn de prefectuur, de CPAM en het CAF van Calvados, Pôle Emploi, het Franse bureau voor de bescherming van staatloze vluchtelingen en het centrum voor openbare financiën.

Aziz, die in 2010 in Frankrijk aankwam, was allereerst asielzoeker in Rennes. Hij krijgt een verblijfsvergunning, die om de 4 jaar kan worden verlengd, en heeft recht op uitkeringen van APL, RSA, Pôle emploi (tijdelijke wachtuitkering), sociale zekerheid en CMU. In 2014 verkreeg hij onder een andere naam dezelfde rechten in Caen.

Hij probeert zijn vingers te vijlen

Tijdens een onderzoek controleren de twee prefecturen hun informatie: twee identiteiten, twee familiegeschiedenissen, twee geboortebewijzen en zelfs drie huwelijksakten. Ondanks zijn 10 jaar in Frankrijk, met rugpijn, heeft de man nooit gewerkt. Hij had geprobeerd zijn vingers te vijlen, zodat zijn vingerafdrukken niet zouden worden geïdentificeerd.

Aan het hof legt hij uit dat hij in 2014 het idee had van een nieuwe identiteit omdat hij geldproblemen had. Hij stuurde elke maand geld naar zijn familie in Somalië, maar het bedrag was niet meer voldoende en hij wilde een extra sociale uitkering krijgen. Hij verontschuldigt zich hiervoor, zegt dat hij bereid is het terug te betalen, maar hij vindt dat hij niemand anders dan de staat onrecht heeft aangedaan. De magistraten herinneren hem eraan dat de staat de Franse burgers is.

De aanklager kwalificeert de manier waarop men in Frankrijk kan bedriegen als “verontrustend”, en vraagt zich af ‘hoe hij het verschuldigde bedrag van bijna 13.000 euro ooit zal kunnen terugbetalen’.

De advocaat van de verdediging stelt dat de man banden heeft met Somalië: ‘Hij had geen verlangen om zichzelf te verrijken. Hij wilde slechts zijn familie helpen’.

Aziz* krijgt een voorwaardelijke straf van 8 maanden. Hij zal de departementsraad van Caen 12.955,80 euro moeten terugbetalen. Daarnaast 700 euro juridische kosten en 127 euro juridische kosten.

*Aziz is niet de echte naam.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Zweden: Slechts 1 op de 10 Somaliërs werkt van degenen die sinds 2005 kwamen

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties