Dat immigratie uit de derde wereld “op de lange termijn winstgevend” zou zijn, is een veel gehoord argument. Maar in werkelijkheid lijkt de werkloosheid onder de groepen constant te blijven en de situatie dreigt te verslechteren, aldus Mats Hammarstedt, hoogleraar economie.

Mats Hammarstedt schrijft in een debatartikel in Dagens Industri dat de resultaten in principe consistent zijn met de wetenschappelijke studies die zijn gewijd aan de kwestie van de impact van immigratie op de overheidsfinanciën van Zweden:

“Elk jaar herverdeelt de publieke sector middelen van in het binnenland geboren naar in het buitenland geborenen, en de lange tijd die vluchtelingenimmigranten en hun familieleden nodig hebben om zich op de arbeidsmarkt te vestigen, betekent dat vluchtelingenimmigratie kosten met zich meebrengt voor de overheidsfinanciën, zelfs lang nadat de vluchtelingen zijn geëmigreerd naar Zweden.”

Hammarstedt stelt dat het aantal immigranten uit de derde wereld in Zweden aanzienlijk is toegenomen. In 2019 waren iets meer dan 230.000 mensen in Zweden geboren in Afrika en ongeveer 780.000 wgeboren in landen in Azië.

Voor deze mensen is de werkloosheid tussen 2010 en 2019 nagenoeg gelijk gebleven, ondanks het feit dat de groepen in die periode bijna in omvang zijn verdubbeld.

Het argument dat “immigratie aanvankelijk een nettokost betekent voor de overheidsfinanciën, maar op de lange termijn leidt tot winst” lijkt in de huidige situatie niet waar te zijn, aldus Mats Hammarstedt.

“[Met] uitgebreide immigratie en hoge werkloosheid in de groepen die in omvang toenemen, is het risico duidelijk dat wat gewoonlijk ‘lange termijn’ wordt genoemd, nooit zal voorkomen in de samenleving. In plaats daarvan dreigen de problemen op de lange termijn erger te worden naarmate nieuwe mensen voortdurend worden geïmporteerd en de werkloosheid in de groeiende groepen blijft grotendeels ongewijzigd ”, schrijft de professor in DI.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Zweden: Slechts 1 op de 10 Somaliërs werkt van degenen die sinds 2005 kwamen

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties