Hongarije veranderde een moskee in een Kerk en nu wordt die gebruikt voor de Kerstviering

0
321

De Moskee van Pasha Gazi Kassim in Pécs, nu de Kerk van de Heilige Maagd Maria, is versierd met lichtinstallaties in de aanloop naar Kerstmis tijdens de vier weken durende adventsperiode.

Elke avond, tot 20 december, zorgt een andere projectie voor een feestelijke kerstsfeer in de prachtige Zuid-Hongaarse stad. Tijdens het tweede en derde weekend van de adventperiode worden de kleurrijke kunstwerken van kinderen die in een wedstrijd werden geselecteerd, op de moskee geprojecteerd.

Van 27 november tot 20 december, van 16.30 tot 19.30 uur, wordt de moskee op het Széchenyi-plein in Pécs elke avond omgetoverd tot een prachtig, kleurrijk schouwspel om de kerstsfeer in het centrum van de stad te brengen. De lichtkunstenaars van de groep LaLuz Visuals, die al bekend zijn van het Zsolnay Light Festival, zijn verantwoordelijk voor de lichtinstallaties.

Naast deze lichtinstallaties wordt in het tweede en derde weekend van de advent de moskee verlicht door de kleurrijke kunstwerken van kinderen die in een wedstrijd werden geselecteerd. De kinderschilderwedstrijd werd in november aangekondigd, met als doel niet alleen professionele lichtschilders, maar ook kinderen de kans te geven hun creativiteit te tonen.

De Church of the Blessed Virgin Mary was een moskee tijdens de Ottomaanse bezetting. Het werd gebouwd door Pasha Qasim tussen 1543 en 1546. Het gebouw dat vroeger bekend stond als de Moskee van Pasha Qasim, werd in 1702 omgebouwd tot een kerk, nadat de Habsburgse-Hongaarse troepen de stad hadden heroverd. Het is een van de grootste Ottomaanse bouwwerken die in Hongarije is overgebleven en heeft nog steeds veel Turkse architectonische kenmerken.

Het organiserende team van het “Zsolnay Light Festival” wachtte op aanvragen van drie leeftijdsgroepen: kleuters, 6-10 jarigen en 11-14 jarige schoolkinderen. De organisatoren voorzagen de aanvragers van een sjabloon van de moskee, met de oproep om deze zo kleurrijk mogelijk te versieren, terwijl ze ook harmoniseren met en respect hebben voor de sacraliteit, de spiritualiteit en de tradities van het gebouw.

De wedstrijd, die op 25 november eindigde, ontving in totaal 1.200 werken uit het hele land, inclusief volledige kleutergroepen en schoolklassen. De tekeningen zullen online beschikbaar zijn op adventpecs.hu (en het is ook de moeite waard om de Facebook-pagina van Advent Pécs te bekijken).


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Hongarije en Polen behalen een overwinning op de EU

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties