De Tsjechische regering is van plan het recht op wapenbezit te garanderen in reactie op de controversiële vuurwapenrichtlijn van de Europese Unie.

De Tsjechische regering voert een wijziging van de vuurwapenwet in, waardoor nieuwe categorieën wapens in de Tsjechische wetgeving worden opgenomen, en de senaat zal deze wijziging naar verwachting ongewijzigd goedkeuren, aldus het Tsjechische nieuwsportaal Echo24.

De wet zal een bepaling bevatten volgens welke “het recht om een wapen te verwerven, te bezitten en te dragen onder de in deze wet vastgestelde voorwaarden” wordt gewaarborgd. De bepaling is een reactie op de tendens binnen de Europese Unie om het recht op het dragen van wapens af te schaffen. De Tsjechische Republiek heeft zich in het verleden actief verzet tegen de inspanningen van de EU om burgers te ontwapenen, en de regering heeft zelfs verklaard dat zij ervoor zou zorgen dat het recht op zelfverdediging een grondwettelijk recht wordt.

De nieuwste Tsjechische regels zijn bedoeld om het gebruik van geluiddempers en nachtzicht toe te staan, die nu tot de verboden wapenaccessoires behoren. De wijze van verwijdering van wapens of de presentatie ervan op tentoonstellingen of verkoop evenementen zal worden vereenvoudigd. De norm is bedoeld om het tentoonstellen en vervoeren van wapens mogelijk te maken bij cultuurhistorische evenementen, zoals demonstraties van historische wapens tijdens optochten of het naspelen van slagvelden.

Het amendement is ook bedoeld om bi-atleten op ondubbelzinnige wijze in staat te stellen hun wapens zichtbaar te dragen tijdens hun wedstrijden. De wet moet ook eisen stellen aan schietbanen. Kantoorgebouwen waar geen wapens naar binnen mogen, zouden moeten beschikken over kluizen voor opslag.

Het behoud van de tienjarige geldigheid van wapenvergunningen is al goedgekeurd door de Kamer van Afgevaardigden, waarbij de politie ten minste eens in de vijf jaar controleert of de vergunninghouder aan de wettelijke eisen voldoet, met name wat betreft de medische omstandigheden.

Volgens het voorstel van de regering zullen de bestaande categorieën van wapens worden uitgebreid met twee nieuwe. Het gaat om wapens die legaal in bezit zijn en waarvoor bijvoorbeeld de eigenaars nog geen meldingsplicht hadden en die niet geregistreerd hoefden te worden. Dit geldt bijvoorbeeld voor historische of gedevalueerde wapens, die nu in een strengere categorie vallen. Het is niet duidelijk hoeveel van dergelijke wapens opnieuw moeten worden geregistreerd door de eigenaars. Hun aantal wordt geschat op tienduizenden tot honderdduizenden.

Het amendement bevat ook een nieuwe Europese verordening betreffende technische eisen voor alarm- en signaalwapens en voor het markeren van vuurwapens.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


“Speciale evaluatie” van Duitse veiligheidsdienst geeft toe dat migranten massaal misdaden plegen

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties