De parlementaire fractie van de FDP is blijkbaar van mening dat asielzoekers in Duitsland zo snel mogelijk een rijbewijs moeten krijgen met het oog op “integratie” – en zonder enige kennis van het Duits. Het feit dat het theoretisch rijexamen in Duitsland momenteel slechts in twaalf (!) vreemde talen kan worden afgelegd, wordt sterk bekritiseerd.

Het rijbewijs zou van het grootste belang zijn voor de integratie in de arbeidsmarkt. De rijbewijzen van veel landen van herkomst van asielzoekers worden in Duitsland echter niet erkend – terecht, zoals moet worden opgemerkt, aangezien de verkeersregels van land tot land aanzienlijk verschillen.

Het feit dat het Arabisch nu als taal voor het examen wordt aangeboden, maar bijvoorbeeld niet Dari (Farsi), Perzisch of Koerdisch, zodat werkelijk iedere asielzoeker zich zo snel mogelijk in het Duitse wegverkeer kan storten, bevalt de FDP helemaal niet: “Een succesvolle integratie in de Duitse arbeidsmarkt mag niet mislukken omdat het theoretisch rijexamen door taalbarrières niet gehaald kan worden”, aldus de woordvoerder van de FDP in de Commissie voor Arbeid en Sociale Zaken, Pascal Kober, tegenover RND.

Een dringende vraag blijft echter onbeantwoord: Hoe moet een asielzoeker überhaupt in de Duitse arbeidsmarkt worden geïntegreerd als hij geen kennis van het Duits heeft?

Het punt van integratie is niet dat een land zich moet aanpassen aan zijn migranten. Integendeel. Wie in Duitsland wil wonen en werken, moet zich uit eigen beweging aanpassen aan de omstandigheden in het land. Dat het leren van de nationale taal door immigranten in Duitsland niet vanzelfsprekend is, blijkt alleen al op scholen in alarmerende mate.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Meer dan één op de vijf kinderen in kinderdagverblijven spreekt thuis geen Duits

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties