De officiële koning van de Zulu-stam in Zuid-Afrika heeft aangekondigd dat dit land economisch, militair en sociaal beter was onder de heerschappij van de blanke Afrikaners en dat de geschiedenis de zwarten alleen maar zal veroordelen omdat ze alles wat ze van de blanke regering hadden geërfd, hebben vernietigd.

Koning Goodwill Zwelithini, die sinds december 1971 Zulu-koning is, maakte de opmerkingen in december 2015 tijdens een toespraak op een officieel koninklijk evenement in Nongoma, gelegen in het noordoostelijke deel van de oostelijke provincie KwaZulu-Natal.

De gebeurtenis, die werd gehouden om zijn vierenveertigste jaar op de Zulu-troon te markeren, meldde de Natal Mercury krant.

Koning Zwelithini zei dat de voormalige blanke heersers van Zuid-Afrika “een machtige regering hadden opgebouwd met de sterkste economie en het sterkste leger van het continent”.

Hij zei verder dat de blanke regering “een machtig leger had, en dat de Zuid-Afrikaanse munt en economie omhoog was geschoten” onder de regering van de Nationale Partij.

“Maar toen,” vervolgde hij, “kwam deze zogenaamde democratie waarin zwarte mensen de verworvenheden van het verleden vernietigen. De economie die we nu afbranden.”

Zich rechtstreeks tot de zwarte mensen richtend, zei koning Zwelethini dat “als jullie niet wilt voortbouwen op wat jullie hebt geërfd, jullie aan de verkeerde kant van de geschiedenis zullen komen te staan.”

“De geschiedenis zal zwarte mensen hard veroordelen omdat ze niet hebben voortgebouwd op de successen van de Afrikaners,” zei hij, voordat hij verder ging met uit te leggen dat “zwarte mensen graag lucifers gebruikten om de infrastructuur af te branden” gebouwd door de blanke regering.

Hieronder: Drie foto’s uit december 2015, in Johannesburg, Zuid-Afrika. De grootste stad van het land bevond zich midden in een staking van gemeentearbeiders en een deel van hun “protest” actie bestond uit het op straat gooien van het afval van de stad.

Koning Zwelithini zei dat “de mensen ter plaatse de infrastructuur niet op prijs stelden” die ze hadden geërfd van de blanke heersers, hoewel de ANC-leiders zelf regeerden vanuit de gebouwen die de blanken hadden gecreëerd.

Verwijzend naar de gebouwen van de Unie in Pretoria en het Zuid-Afrikaanse parlement in Kaapstad, zei koning Zwelithini dat hij “verbaasd was dat alle presidenten die in deze zogenaamde democratie zijn gekozen, de apartheidsgebouwen gebruiken”.

“Maar jullie verbranden alles wat jullie hier gevonden hebben. . . jullie willen ze (de gebouwen) niet gebruiken, jullie zeggen dat dit de infrastructuur van de apartheid is,” zei hij.

Uiteindelijk liet hij zijn publiek weten dat hij “zich gelukkig voelt dat ik geboren ben in hetzelfde jaar dat de Nationale Partij aan de macht kwam, in 1948. De Afrikaners respecteerden mij. Ik weet niet hoe het komt dat de Afrikaners mij zo respecteren.”

Hij vermeldde ook dat hij in een van zijn paleizen in Nongoma nog steeds alle medailles had die de blanke regering aan zijn “koninkrijk” had toegekend, waarmee historische gebeurtenissen en prestaties van het Zulu-volk werden gemarkeerd.

De opmerkingen van koning Zwelithini komen na een ruzie met de ANC-regering – die hij eerder steunde – over de reorganisatie en financiering van zijn koninklijke huishouding.

*Archief artikel – december 2015

Meer over Zuid-Afrika.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Verzwegen door de media: zwarte racisten doden 80.000 blanken in Zuid-Afrika

5 2 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties