Rassenoorlog breekt uit op Nieuw-Caledonië

0
304

In de Franse kolonie Nieuw-Caledonië is een gewelddadige rassenoorlog uitgebroken. Wat begon als een politiek conflict, is in de praktijk uitgegroeid tot een oorlog tussen blanke en zwarte inwoners. 

Het Franse eiland ligt in de Stille Oceaan, ongeveer 1200 km ten oosten van Australië.

Wat begon als een politiek conflict, is nu geëscaleerd tot een oorlog. Het conflict vindt zijn oorsprong in het Braziliaanse mijnbedrijf Vale dat zijn nikkelmijn op het eiland gaat verkopen. De fabriek heeft 3.000 werknemers – voornamelijk blanke Fransen – en is de belangrijkste bron van inkomsten van het eiland.

De nikkelmijn had nu twee kopers. De ene partij is een groot Frans-Zwitsers bedrijf en de andere is een lokaal bedrijf in Nieuw-Caledonië.

De blanke Fransen, de meeste arbeiders in de mijn, wilden dat het Frans-Zwitserse bedrijf de mijn zou kopen, zodat Nieuw-Caledonië contact zou houden met de rest van Frankrijk. De Kanak-mensen, die verwant zijn aan de Australische Aboriginals en inwoners van het eiland zijn, wilden in plaats daarvan dat het Caledonische bedrijf de mijn zou kopen.

De Kanaken willen het contact met de rest van Frankrijk verbreken en op het kleine eiland proberen een onafhankelijk land te creëren. Het huidige conflict gaat dus eigenlijk over de vraag of Nieuw-Caledonië wel of niet bij Frankrijk moet horen.

Uiteindelijk werd de mijn verkocht aan het Franse bedrijf, waardoor de Kanaken gewelddadig werden. Ze begonnen blanke inwoners aan te vallen, hun bedrijven te plunderen en wegversperringen op te zetten. In de afgelopen dagen is het geweld op het eiland alleen maar geëscaleerd en nu hebben blanken de wapens opgenomen om zichzelf te beschermen tegen de daders.

De blanke Fransen leven in de zuidwestelijke delen van het eiland en bezitten in grotere mate wapens dan de Kanaken. Hier zetten ze een wegversperring op in het zuiden:

De beslissing van Vale om Nieuw-Caledonië te verlaten werd aangekondigd in december 2019, tussen twee referenda over zelfbeschikking – het eerste in november 2018 en het tweede in oktober van dit jaar. In beide gevallen gaf een meerderheid van de geregistreerde kiezers te kennen binnen de Franse Republiek te willen blijven. Maar de krappe marge van 57-43 procent in 2018 en de nauwere 53-47 stemmen dit jaar suggereren dat het grondgebied tegen 2022 naar de derde en laatste stemming zal gaan. De onafhankelijkheidsbeweging gelooft dat de verhoogde lokale controle van de mijnbouwsector een soevereine en onafhankelijke natie zal helpen ondersteunen. Ja, in andere Derde Wereld landen is dat ook altijd een geweldig succes.

Uitgebreid achtergrondartikel hier.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties