Hongarije en Polen behalen een overwinning op de EU

Rechtsstaatsmechanisme niet langer direct gekoppeld aan EU begroting en 'herstelfonds'.

1
627

Polen en Hongarije hebben voorlopig gewonnen in de strijd om het rechtsstaatmechanisme te koppelen aan het Coronaherstelfonds van de EU. Nadat zij vorige maand een veto tegen het voorstel uitspraken ligt er nu een compromis op tafel waarbij het herstelfonds, dat overigens inhoudt dat de welvarendere landen beroofd worden en dat niet voor herstel gebruikt wordt maar voor cultuurmarxistische doelen, losgekoppeld wordt van de aanvallen op de Hongaarse en Poolse rechtsstaat door voornamelijk de Zweedse Premier Lövfen, Frans Timmermans, schreeuwlelijk Guy Verhofstadt, zijn secondant Sofie in ‘t Geld en andere linkse Nederlandse europarlementariërs. 

Hongarije, Polen en het Duitse voorzitterschap van de Europese Raad hebben in het debat tussen beide partijen een compromisdocument opgesteld over de koppeling van de betalingen uit de begroting en het Coronaherstelfonds aan de voorwaarden voor het rechtsstaatmechanisme, meldt RMX.

Het Hongaarse persbureau Magyar Nemzet, dat het ontwerp van de Hongaars-Poolse-Duitse overeenkomst heeft gekregen, beweert dat het aanzienlijk meer juridische en minder politieke criteria bevat dan een eerder pact tussen het Europees Parlement en het Duitse voorzitterschap.

Er is een clausule toegevoegd aan de verordening betreffende het rechtsstaatsmechanisme, waarin expliciet wordt gesteld dat de mogelijke intrekking van middelen alleen op basis van bepaalde criteria kan plaatsvinden.

Geen sancties omwille van migratie- of gezinsbeleid

In de ontwerpovereenkomst staat dat de EU geen gebruik kan maken van migratie of gezinsbeleid, noch van meningsverschillen daarover als basis voor een sanctie. In deze nieuwe tekst wordt ook gesteld dat de verordening alleen kan worden toegepast met inachtneming van de nationale identiteiten van de lidstaten. In het vorige akkoord tussen het Duitse voorzitterschap en het Europees Parlement werd dit niet eerder vermeld.

“De toepassing van het stelsel van voorwaarden zal objectief, eerlijk, onpartijdig en op basis van feiten worden uitgevoerd. Het recht op een eerlijk proces, non-discriminatie en gelijke behandeling van de lidstaten wordt gewaarborgd”, aldus de nieuwe overeenkomst.

Zowel Hongarije als Polen hebben eerder hun veto gebruikt om de zevenjarige begroting en het corona-herstelfonds van de EU te blokkeren in verband met hun bezorgdheid over rechtsstaatmechanisme-sancties, waarvan beide landen vreesden dat Brussel het zou gebruiken om de omvolkings-agenda van de EU aan Polen en Hongarije op te leggen.

EU-basisverdrag blijft staan

Het voorstel voor het rechtsstaatsmechanisme, dat al een lijst van sancties bevat, zal alleen van toepassing zijn als andere procedures die in het EU-recht zijn vastgelegd, de EU-begroting niet doeltreffender beschermen.

Dit was ook een oud argument van de Hongaarse regering, aangezien de EU-verdragen zowel inbreukprocedures als de zogenaamde rechtsstaatprocedure van artikel 7 bevatten.

In de nieuwe overeenkomst staat ook dat de kwestie van de rechtsstaat met voorrang wordt behandeld, zodat Brussel geen andere procedure zou instellen om het EU-recht terzijde te schuiven.

Juridische procedures in plaats van ideologische luchtkastelen

Het is ook een stap voorwaarts dat rechtszekerheid en beroepsmogelijkheden duidelijker naar voren komen in de verordening. De lidstaten kunnen de zaak voorleggen aan het Europese Hof van Justitie voor toetsing van de wettigheid ervan. Dit kan leiden tot een jarenlange juridische procedure, en zolang het Hof onderzoek doet, kan de Europese Commissie geen maatregelen voorstellen.

In beroepen tot nietigverklaring zal de geschetste kwestie van de rechtsstaat in de praktijk dus ongeveer twee jaar lang niet operationeel zijn. Dit is misschien wel het belangrijkste punt in de nieuw overeengekomen tekst, die voorheen niet in het standpunt van het Europees Parlement stond.

Een soortgelijke vernieuwing is dat het toporgaan van de EU, de Europese Raad van staatshoofden en regeringsleiders, een grotere rol zal spelen. Als een lidstaat de genomen sanctie doorverwijst naar de Europese Raad, moet de voorzitter van het panel de kwestie op de agenda zetten, met als doel een volledig akkoord tussen de 27 landen te bereiken. (unanimiteit blijft dus verwijst en daarmee is de laatste truc van Soros van tafel)

Hongaars en Pools succes, met garanties

Het is de unanieme mening van regeringsbronnen dat Hongarije erin is geslaagd buitengewoon gunstige punten voor het land aan te nemen.

Als de overeenkomst door de leiders op de EU-top van vandaag wordt goedgekeurd en vervolgens door het Europees Parlement wordt geratificeerd, betekent dit een zeer sterke politieke verbintenis, zodat de deelnemers zich niet kunnen terugtrekken. Mocht dit gebeuren, dan kunnen de nationale parlementen zich alsnog terugtrekken uit de definitieve ratificatie van het pakket.

In het kort:

Lees ook:

Orban: Het is duidelijk dat het rechtsstaatmechanisme bedoeld is om Hongarije en Polen schade te berokkenen

Hongaarse minister van Justitie: De EU overtreedt zijn eigen regels en chanteert ons

Hongarije en Polen spreken veto uit tegen begroting EU-dictatuur

Soros wil dat de EU een voorbeeld stelt en Hongarije een financieel nekschot geeft

Vice-voorzitter van het EU-parlement wil Polen en Hongarije uithongeren


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Na een week vol onthoofdingen start EU procedure omdat Hongarije koppensnellers de toegang ontzegt

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
J.jobse
J.jobse
1 jaar geleden

Ik denk dat ze in grote lijnen helemaal gelijk hebben
Nederland is een bezinkputten geworden in Europa.
De blanke Nederlander komt op de 2e plaats.