De kerststal die op het Sint-Pietersplein wordt opgezet, overtuigt de gelovigen niet. “Het is verschrikkelijk” en “je kunt er niet naar kijken” behoren tot de meest aardige commentaren die gebruikers hebben gereserveerd voor het werk onder de Facebook-post van Vatican News, waar gisteren enkele foto’s van de kribbe die nog in aanbouw is, werden gepubliceerd (de inhuldiging, samen met een sparrenboom uit Slovenië, is gepland voor morgen, 11 december).

Het werk werd geschonken door Castelli, een stad in de provincie Teramo die al eeuwenlang beroemd is om zijn keramiek. De kerststal werd tussen 1965 en 1975 gecreëerd door de leraren en studenten van het “F.A. Grue” Art Institute en bestaat uit 54 beelden. Op het Sint-Pietersplein bij de obelisk worden slechts enkele stukken tentoongesteld.

“De kribbe op het Sint-Pietersplein? Een hoop bouten”

Volgens het Vaticaan zijn er “sterke verwijzingen naar de geschiedenis van de oude kunst, de Griekse kunst, de Sumerische kunst en de Egyptische kunst” en wil het werk “een teken van hoop en vertrouwen zijn voor de hele wereld”. Het wil de zekerheid uitdrukken dat Jezus onder zijn volk komt om hen te redden en te troosten. Een belangrijke boodschap in deze moeilijke tijd vanwege de gezondheidsnoodtoestand van Covid-19″.

Een boodschap zoals gezegd die niet door christenen is ontvangen. Emanuele Ricucci, nationaal hoofd van Cultura Identità, reageert polemisch op Facebook : “De nieuwe wieg op het Sint-Pietersplein is een afschuwelijke stapel bouten, hoofden die geen engelachtige of mystieke vorm hebben. Het is verschrikkelijk.

Tussen marsmannetjes en astronauten

De keuze om zich te richten op hedendaagse kunst wordt gezien als een verdere ontaarding van Paus Franciscus’ “pachamakerk”. “Horror fidei…. die deze zieke en stervende kerk volledig weerspiegelt,” schrijft een gebruiker onder de meest becommentarieerde en betwiste foto.

Het is een ongespecificeerd individu (het is niet duidelijk of een van de Drie Koningen of anderen is) dat een soort ruimtepak draagt met een helm, een “astronaut” volgens sommige commentatoren. “De Marsmannetjes zijn gearriveerd” zeggen anderen laconiek. Tussen de hedendaagse kunst en mogelijke gecodeerde boodschappen over de komst van buitenaardsen voor deze kerst lijkt de enige zekerheid te blijven die van de objectieve lelijkheid van de nieuwe kribbe op het Sint-Pietersplein.

Lees ook:

Great Reset: Paus Franciscus adopteert Joe Biden’s Slogan ‘Build Back Better’

Pastoor tegen de paus: ‘Bekeer je ketter!’

Paus Franciscus is ‘een vijand van Europa’, zegt de Franse filosoof Éric Zemmour

De paus pleit voor sodomie

Paus Franciscus: “Migranten zijn een zegen, die samenlevingen uitnodigt om te groeien”


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Imam ontmoet de paus en rechtvaardigt de onthoofding van de leraar: “Criminele belediging van Mohammed”

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties