Leider van de Witte Helmen terreurbende krijgt asiel in Duitsland

1
158

Na controle van de mobiele telefoongegevens van Chalid al-Saleh, een van de leiders van de Witte Helmen in Syrië, vermoedt de veiligheidsdienst dat er sprake is van terreur. Maar Westerse staten, waaronder Duitsland, hadden zich verplicht de Witte Helmen en hun gezinnen te accepteren.

De leider van de Witte Helmen in Syrië, Chalid al-Saleh, mag na een tweeënhalf jaar durende touwtrekkerij tussen het ministerie van Binnenlandse Zaken en het ministerie van Buitenlandse Zaken Duitsland binnenkomen – ondanks sterke vermoedens van terrorisme.

Maandagavond arriveerde al-Saleh in Duitsland aan boord van een Duits overheidsvliegtuig.

De veiligheidsdienst wilde de leider van de zogenaamde “hulporganisatie” of “civiele verdedigingsorganisatie”, die actief is in die delen van Syrië die nog niet door de regering worden gecontroleerd, niet toelaten. De reden: verdenking van terrorisme.

Al-Saleh’s ontsnapping uit Syrië

Met de opmars van het Syrische leger naar de door de rebellen gecontroleerde gebieden moesten ook de Witte Helmen op de vlucht.

In de zomer van 2018 moesten meer dan 400 Witte Helmen en hun gezinnen uit het zuidwesten van Syrië in veiligheid worden gebracht in Jordanië. De regeringstroepen hadden de terroristen-reddingswerkers eerder samen met andere burgers omsingeld. Ze namen de route over de Golanhoogte naar Israël en vervolgens naar Jordanië. Israël opende zijn grens, die eigenlijk gesloten was, om de Witte Helmen over zijn grondgebied naar het naburige Jordanië te brengen. Ook Al-Saleh was met zijn familie gevlucht naar het vluchtelingenkamp al-Azraq in Jordanië, 100 kilometer ten oosten van de Jordaanse hoofdstad Amman.

Westerse staten, waaronder Duitsland, hadden zich in 2018 verplicht om de Witte Helmen en hun gezinnen te accepteren. Alleen onder deze voorwaarde had het Koninkrijk Jordanië ermee ingestemd de Syrische Witte Helmen voor een bepaalde tijd te accepteren. Er werd afgesproken dat ze uiterlijk na drie maanden weer uit Jordanië zouden vertrekken.

De veiligheidsdienst uitte echter bezorgdheid. Uit een interview in het vluchtelingenkamp al-Azraq was gebleken dat al-Saleh er “een islamitisch-Jihadistisch wereldbeeld” op nahield.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft daarentegen aangedrongen op de verplichting van Duitsland om witte helmen te accepteren. Maar het federale ministerie van Binnenlandse Zaken had twijfels, die volgens haar gerechtvaardigd waren door de resultaten van het Bureau voor de bescherming van de grondwet. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wilde elk veiligheidsrisico uitsluiten.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Heiko Maas (EPD) daarentegen achtte de bezorgdheid van de veiligheidsdienst vanaf het begin ongegrond.

Pas nadat de Jordaanse koning Abdullah II in september 2019 kanselier Angela Merkel persoonlijk benaderde, kwam de zaak in beweging.

Maandagavond zijn Chalid al-Saleh en zijn gezin met een verblijfsvergunning om humanitaire redenen in Duitsland aangekomen. Waar de familie in Duitsland verblijft, moet geheim worden gehouden.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Duitsland: Syriër neemt video op waarin hij Duitse agenten executeert – krijgt uitkering

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Paul
Paul
2 jaren geleden

Schandelijke vertoning, sympathisanten van Al-Qaeda worden met hun familie gewoon overgevlogen naar Europa. Dit continent is zo stervende, dankzij onze verraderlijke leiders.