De Griekse regering beschuldigde Turkije er gisteren van de Somalische migratie aan te moedigen door middel van promotiecampagnes en visumaanbiedingen, en vervolgens de migranten toe te staan ​​door te reizen naar Griekenland.

Athene beschuldigt Ankara er al geruime tijd van dat het migratie als wapen inzet om de Europese Unie onder druk te zetten.

Turkije werpt tegen dat de EU onvoldoende steun biedt om ongeveer vier miljoen migranten, van wie velen naar Europa willen reizen, te huisvesten. Veelal gaat het daarbij om Syriërs die het geweld in hun land ontvlucht zijn nadat Turkije daar zelf een oorlog gestart is.

“In Somalië begrijpen we dat de Turkse autoriteiten, het ministerie van onderwijs en andere ministeries, de immigratie naar Turkije bevorderen,” vertelde Notis Mitarachi, de Griekse minister van Migratie, op een persconferentie, volgens Greek City Times.

Onder verwijzing naar de vermeende getuigenis van Somalische migranten, zei Mitarachi dat de aanvragers werden “gefaciliteerd” door een Turks verbindingsbureau in Mogadishu om visa te verkrijgen op basis van certificaten en documenten die door Turks-gefinancierde instellingen in Somalië worden verstrekt.

Deze omvatten het ziekenhuis en een universiteit in Mogadishu, zei de minister. “We begrijpen dat maar liefst 300 mensen op deze manier naar Turkije zijn gevlogen,” zei Mitarachi.

“Deze mensen komen in wezen legaal in Turkije aan, met het uitdrukkelijke doel van illegale migratie naar Europa. Als de Somaliërs in Istanbul aankomen, worden ze in auto’s overgebracht naar specifieke gebieden van de stad waar ze verblijven tot hun verhuizing naar de westkant van Turkije.”

“Het is duidelijk dat deze mensen in Turkije geen gevaar lopen en dat ze daarom daar asiel moeten krijgen. Het is zorgwekkend dat Turkije de komst van deze migranten lijkt te vergemakkelijken door het verstrekken van reisvisa,” voegde Mitarachi eraan toe.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Zweden: Slechts 1 op de 10 Somaliërs werkt van degenen die sinds 2005 kwamen

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties