Denemarken sloopt zijn olieindustrie, de grootste in de EU, om het weer te veranderen

1
306

De Deense klimaatminister is er vrij zeker van dat de op vrijdagochtend aangekondigde overeenkomst om de nationale olie-industrie tegen 2050 te sluiten, het grootste moment in zijn carrière markeert.

“Ik denk dat dit waarschijnlijk de grootste beslissing zal zijn waar ik deel van uitmaak in mijn leven,” vertelde Dan Jørgensen uren na de aankondiging aan de Guardian.

“Dit was duidelijk geen makkelijke beslissing. We zijn de grootste olieproducent in de EU. We hebben sinds de jaren zeventig onze welvaartsstaat voor een groot deel gefinancierd met oliegeld. Dus om te zeggen, ‘stop’, en om de kosten daarvoor te betalen, is een grote zaak voor ons.”

Om het de ‘grootste beslissing’ te noemen, is niettemin belangrijk voor de man die het afgelopen jaar het gezicht is geweest van wat volgens velen het meest ambitieuze klimaatdoel ter wereld is, het plan van Denemarken om de uitstoot met 70% te verminderen tegen 2030.

In de afgelopen maanden zijn Jørgensen en de premier van Denemarken bekritiseerd omdat ze te veel vertrouwen op technische oplossingen, zoals twee ‘energie-eilanden’, die samen 5 GW aan windenergie zullen opwekken, en slepende zaken als groene belastinghervorming.

Jørgensen zei dat hij hoopte dat de aankondiging van vrijdag zou laten zien dat de groene beloften van zijn regering oprecht waren: “Ik denk dat er een Engelse uitdrukking is ‘put your money where your mouth is’, en dat is in feite wat we proberen te doen,” zei hij.

Hij zei dat de centrum-rechtse Liberale oppositie partij ook krediet verdiende voor het steunen van de annulering van de huidige exploratievergunning, iets waar het zich lang tegen had verzet.

“Dit is een voorbeeld van wat er in de Deense politiek is veranderd, dat we nu echt een breed draagvlak hebben voor de groene transformatie,” zei hij. “Politieke partijen die hier tien jaar geleden niet eens aan gedacht zouden hebben, zijn nu aan boord.”

De deal is bindend voor alle toekomstige regeringen.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Polen’s klimaatoplossing: bouwt zes nieuwe kerncentrales

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Adriaan W.
2 jaren geleden

Denemarken is óók bereidt om met zijn aandeel Europa gefaseerd kapot te maken, en langzaam door wind en zonne-energie dood te laten bloeden, tot zover ik het heb begrepen. Wat een “toekomst” gaat de jeugd en de kinderen van relatief jonge ouders tegemoet.