Terwijl de regering al bezig is met het bevorderen van corona-vaccinatie, is de ontwikkeling ervan nog lang niet voltooid.

Enerzijds staan de neveneffecten ter discussie. Of en welke coronavaccins bijwerkingen hebben, kan niemand zeggen. De viroloog Stephan Becker had onlangs in het televisieprogramma ZDF-heutejournal verklaard dat miljoenen en miljarden mensen eerst zouden worden gevaccineerd voordat de bijwerkingen konden worden waargenomen.

Geen aansprakelijkheid voor bijwerkingen

Hoe “betrouwbaar” dit vaccin zal zijn, kan ook worden afgeleid uit het feit dat de farmaceutische bedrijven geen aansprakelijkheid willen aanvaarden voor de bijwerkingen. Ze eisen een vrijstelling van aansprakelijkheid, die de staat in plaats daarvan moet overnemen. In september zei de woordvoerster van de vereniging van vaccinfabrikanten Vaccines Europe:

De Europese Commissie of de lidstaten zouden bedrijven in wezen vrijstellen van de kosten van gerechtelijke stappen.

Twijfels over de effectiviteit

Maar ook de effectiviteit van zo’n vaccinatie wordt al maanden in twijfel getrokken. Begin november verklaarden het biotechbedrijf Biontech en de farmaceutische reus Pfizer dat hun medicijn “90 procent effectief” was. Ook andere vaccinontwikkelaars beweren dat de effectiviteit van hun vaccin op dit niveau ligt. De werkzaamheid geldt echter niet voor alle mensen die gevaccineerd worden, maar alleen voor degenen die door Corona-geïnfecteerd zijn, schrijven deskundigen van Unstatistik.

Overdrachtsmechanismen onduidelijk

Nu zei aandelenzwendelaar Albert Bourla, CEO van de farmaceutische reus Pfizer, dat het “niet zeker” was of hun vaccin de overdracht van COVID-19 naar andere mensen kon voorkomen. NBC vroeg hem donderdagavond:

Als ik de gevaccineerd ben, zou ik dan nog [het virus] kunnen doorgeven aan andere mensen?

Bourla antwoordde:

Ik denk dat dit iets is dat onderzocht moet worden. Dat weten we op dit moment niet zeker.

Geluk voor de mensheid

Met zoveel onzekerheid is er maar één zekerheid: hoe gelukkig is het dat, volgens John Ioannidis, een van de meest geciteerde auteurs in de wetenschappelijke gemeenschap, het coronamortaliteitscijfer slechts 0,27 procent is inmiddels en dat de ziekte ook steeds minder ernstige gevolgen heeft.

Massale vaccinaties met nieuwe vaccins hebben een groot potentieel aan risico’s voor de bevolking.

Slechte ervaringen met varkensgriepvaccin

Het is de moeite waard om het geval van het Mexicaanse griepvaccin Pandemrix te herinneren, dat in 2009 is gebruikt en 30 miljoen Europeanen heeft “gevaccineerd”. Ongeveer elf jaar geleden, in de zomer van 2009, leidde de te snelle goedkeuring van een vaccin tegen de Mexicaanse griep tot een hoog risicopotentieel voor patiënten.

Een reportage in 2018 in het nieuwsmagazine Der Spiegel herinnert aan de gebeurtenissen van die tijd:

Ook toen hadden velen kritiek op het feit dat de normen door de haast te veel werden verlaagd. Een recent rapport in het “British Medical Journal” bevestigt nu dat de vaccin-fabrikant GlaxoSmithKline (GSK) in een vroeg stadium explosieve informatie had over de bijwerkingen van het in Europa gebruikte Pandemrix-vaccin, maar de waarschuwingen negeerde.
Om de productie te versnellen, voegde GSK een versterkingsmiddel toe aan zijn vaccin. Dit stelde bedrijven en overheden in staat het middel te distribueren naar meer mensen. Tot nu toe werd deze zogenaamde adjuvante stof beschouwd als een problematisch onderdeel van het vaccin. Nu meldt het “British Medical Journal” dat er mogelijk ook problemen zijn geweest met het productieproces van het Europese geneesmiddel.

British Medical Journal onthult bijwerkingen

Volgens Der Spiegel zou het British Medical Journal hebben verwezen naar gegevens die in vier interne rapporten over bijwerkingen tussen december 2009 en maart 2010 in GlaxoSmithKline zijn verspreid.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Zweedse staatsepidemioloog Anders Tegnell: Immigranten zijn de oorzaak van het hoge coronadodental

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties