Manfred Weber(EVP) beweert dat het rechtsstaatmechanisme niet gericht is tegen Hongarije of Polen, maar de woorden van EU-politici vertellen een ander verhaal.

De plannen van de Europese Unie om het rechtsstaatmechanisme te koppelen aan bezuinigingen op de EU-financiering zijn rechtstreeks gericht tegen Hongarije en Polen, ondanks beweringen van het tegendeel door de fractieleider van de Europese Volkspartij Manfred Weber, schrijft de Hongaarse minister-president Viktor Orbán.

Orbán reageerde op Weber’s online persconferentie op 3 december, waar Weber beweerde dat het EU-rechtsstaatmechanisme, dat Brussel in staat zou stellen invloed uit te oefenen op het beleid in de nationale staten in het hele blok, niet gericht was tegen Hongarije en Polen.

“Manfred Weber verklaarde in een online persevenement op 3 december aan bij Duitsland geaccrediteerde correspondenten dat het beruchte rechtsstaatmechanisme niet uitdrukkelijk tegen Hongarije en Polen wordt ingezet. Hij voegde eraan toe dat het zijn doel is om vragen over de rechtsstaat te depolitiseren en uit het debat over politieke partijen te halen. De waarheid is echter volledig het tegenovergestelde, zoals de volgende verklaringen bewijzen”, schreef Orbán in een officiële brief.

Orbán gaat verder met het aanhalen van de vele gevallen waarin topambtenaren van de Europese Commissie ofwel duidelijk tegen Hongarije en Polen uitspraken hebben gedaan, ofwel openlijk hebben gewezen op de manier waarop de rechtsstaat kan worden gebruikt als een instrument om beide landen te straffen:

  • “In sommige lidstaten, met name in Hongarije en Polen, is er sprake van een rechtsstaatcrisis”, aldus Didier Reynders, lid van de Europese Commissie voor Justitie.
  • Helena Dalli, Europees commissaris voor Gelijkheid, zei: “Dit mechanisme is een middel om de lidstaten op één lijn te krijgen.
  • Orbán bouwt aan een zieke democratie“, aldus Vera Jourová, vicevoorzitter van de Europese Commissie voor Waarden en Transparantie, aan het Duitse tijdschrift Der Spiegel.
  • Franz Timmermans, de uitvoerende vicevoorzitter van de Europese Commissie voor de Europese Green Deal, beweerde dat “een vrije pers in Hongarije zo goed als onbestaande is”.

In al deze gevallen is er een duidelijke of impliciete dreiging gericht tegen Hongarije en Polen. Zo kan bijvoorbeeld de verklaring van Timmermans over de persvrijheid in Hongarije rechtstreeks worden gekoppeld aan de rechtsstaatmechanisme-hoorzittingen van de EU over “persvrijheid” in Hongarije, die al hebben plaatsgevonden en dat in de toekomst vrijwel zeker zullen doen. In tegenstelling tot de West-Europese landen waar de liberale media nog steeds de overhand hebben, is het Hongaarse medialandschap pluriformer en kent het een evenwicht tussen conservatieve en liberale nieuwsbronnen. Dit evenwicht is echter niet gunstig voor degenen in de EU die een mediamodel willen zien waarin conservatieve stemmen worden gecensureerd of in de minderheid zijn, zoals in veel landen in het Westen te zien is.

Orbán wijst ook op verklaringen van leden van het Europees Parlement:

  • Hongarije en Polen moeten financieel uitgehongerd worden“, zei de vicevoorzitter van het Europees Parlement en Europarlementariër Katarina Barley in oktober in een verklaring die verontwaardiging wekte bij zowel de Poolse als de Hongaarse regering.
  • Europarlementariër Guy Verhofstadt, de leider van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa, zei: “Het is niet nodig om te bewijzen of het functioneren van Hongarije en Polen in overeenstemming is met het systeem dat op het punt staat te worden ingevoerd. Dit is al bewezen. Het moet onmiddellijk worden ingevoerd.”

Topambtenaren van de EU zijn ook open geweest over waar het bij het rechtsstaatmechanisme om gaat, volgens verklaringen van Orbán in zijn brief:

  • “Eindelijk krijgen we een mechanisme dat zeer pijnlijk zal zijn voor Hongarije en Polen,” zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas.
  • “Dit kankergezwel moet worden verwijderd. Hongarije is een dictatuur zoals Wit-Rusland”, beweerde de Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn.

Ondanks Weber’s beweringen schreef Orbán: “De situatie is duidelijk, beste Manfred: Je wilt de huidige juridische status veranderen om een mechanisme te creëren dat je onmiddellijk tegen Hongarije en Polen keert. In het licht van de verklaringen van de Europese Commissie, het Europees Parlement en de nationale regeringen kunt u dit niet langer ontkennen. Nu wilt u dat wij, Hongaren, onze toestemming geven.”

“In de loop van de geschiedenis hebben de Duitsers veel van ons, Hongaren, gevraagd. Toch zijn jullie de eersten die ons als Panscher beschouwen. Dat zijn we niet,” besloot Orbán de brief, met het Duitse woord “Panscher” dat zich vertaalt als “overspelige” of “bedrieger”.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Orbán: George Soros is Europa’s grootste bedreiging

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties