De Europese Commissie voert haar strijd tegen de verspreiding van ongewenste informatie op: Een “Europees actieplan voor de democratie” moet de controle op zogenaamde “desinformatie” op het internet vanaf het voorjaar van 2021 verder vergemakkelijken.

Volgens de vicevoorzitter van de Europese Commissie Věra Jourová heeft de coronapandemie zojuist laten zien hoe sterk ‘valse informatie’ de publieke opinie kan beïnvloeden.

Met name met het oog op aanstaande vaccinatiecampagnes is de verspreiding van kritische feiten duidelijk niet gewenst door de commissie: Jourová heeft Google en Facebook al laten weten dat vaccinatiestrategieën moeten worden gepromoot. Elke vorm van vaccinatiekritiek op sociale netwerken en in online zoekresultaten zal daarom meer dan ongewenst zijn. Dat lijkt ronduit crimineel als je bedenkt hoe controversieel de vaccins zijn, die momenteel met haast op de markt worden gebracht!

Nadat grote sociale netwerken en zoekmachines zich in 2018 bij de Commissie al bereid hadden verklaard om een ​​gedragscode tegen desinformatie te ondertekenen, zullen in 2021 nieuwe richtsnoeren worden opgesteld die regulering door nationale autoriteiten mogelijk zullen maken.

Jourová wil “verspreiders van systematische desinformatie” opsporen door middel van langdurige observatie en hen vervolgens bestraffen. Naast mogelijke financiële consequenties en sancties, speelt ze ook met het idee hen publiekelijk aan de schandpaal nagelen.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Terwijl jihadterroristen ongehinderd binnenwandelen – Europawijde razzia’s tegen online ‘haat’

5 2 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties