Bangladesh trapt eerste 1.640 Rohingya’s naar een eiland waar ze geen kwaad kunnen – 100.000 volgen

0
252

Meer dan 1.640 Rohingya, overgebracht door de Bengaalse autoriteiten, arriveerden vrijdag op het eiland Bhasan Char, dat door mensenrechtenorganisaties als gevaarlijk wordt beschouwd, als onderdeel van de eerste fase van een controversieel project om 100.000 vluchtelingen te herplaatsen.

De boten meerden rond 14.00 uur (08.00 uur GMT) aan op Bhasan Char, vertelde Shamsud Douza, een vluchtelingenfunctionaris in Bangladesh, die de Rohingya vergezelde, aan AFP.

De beveiliging is vrijdag aangescherpt op het eiland, gelegen in de Golf van Bengalen, waar een politiebureau is gevestigd en bijna 300 politieagenten, waaronder vrouwen, zijn ingezet, vertelde de functionaris vrijdag aan AFP.

Bangladesh heeft ongeveer $ 400 miljoen geïnvesteerd in de bouw van onderkomens voor de vluchtelingen en een drie meter hoge zeewering rond de faciliteiten. Ambtenaren zeggen dat de Rohingya kamers en basisvoorzieningen zullen krijgen die nodig zijn voor het dagelijks leven.

 

Donderdag vertelden functionarissen AFP dat tijdens deze eerste fase van de overdracht ongeveer 2.500 Rohingya op het eiland zouden worden gevestigd. Volgens het plan is Dhaka uiteindelijk van plan 100.000 Rohingya te vestigen op dit door cyclonen geteisterde eiland dat regelmatig deels overspoelt.

Tegelijkertijd gaf het kantoor van de Verenigde Naties in Bangladesh een laconieke verklaring af waarin het verzekerde dat het “niet betrokken” was bij dit herplaatsingsproces waarover het “weinig informatie” had ontvangen.

Maar jammerende mensenrechtenorganisaties, waaronder Human Rights Watch en Amnesty International, meldden donderdag dat sommige vluchtelingen gedwongen werden te vertrekken, wat de minister van Buitenlandse Zaken van Bangladesh, AK Abdul Momen, onmiddellijk ontkende. “Het is een verdomde leugen”, zei hij tegen AFP.

Ongeveer 750.000 Rohingya-moslimvluchtelingen, een opstandige minderheid die illegaal  Birma binnengevallen is en regelmatig islamitische terreuraanslagen pleegt in het Boeddhistische land, vluchtten in 2017 voor een etnische zuivering in West-Birma onder leiding van het leger en boeddhistische milities. Ze voegden zich bij de ongeveer 200.000 Rohingya die al eerder Bangladesh waren binnengevallen.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Bengalen dreigen: “Verhoog de gezinstoelage van 500 naar 1500 euro of we gaan stelen”

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties