Zweden breekt record in discriminatie van jongens

0
248
Archieffoto - ter illustratie

Ondanks het feit dat vrouwen in alle vakgebieden slechtere studieresultaten hebben dan mannen, geven Zweedse leraren meisjes consequent hogere cijfers. De discriminatie is inmiddels zo ver gegaan dat er geen enkel schoolvak is waar de jongens hogere cijfers halen, meldt de krant Läraren.

Sinds de invoering van het huidige beoordelingssysteem in 2012–2013 is de discriminatie van jongens bij 17 van de 21 vakken toegenomen, schrijft het tijdschrift Läraren. De grootste verandering heeft zich voorgedaan in de natuurkunde en scheikunde, waar de cijfers van de meisjes in het schooljaar 2012-2013 6 en 9 procent beter waren dan die van de jongens. Een verschil dat nu oploopt tot respectievelijk 9 en 12 procent.

Zelfs bij vakken als sport en wiskunde halen meisjes hogere cijfers dan jongens, ondanks dat uit het toelatingsexamen voor de universiteit elk jaar blijkt dat vrouwen beduidend slechter zijn dan mannen in bijvoorbeeld wiskunde.

Volgens een onderzoeksrapport van het Instituut voor Arbeidsmarkt- en Onderwijsbeleid Evaluatie is discriminatie in Zweedse cijfers te wijten aan het feit dat docenten de ervaren “motivatie” van studenten in hogere mate beoordelen dan de kennis die de student heeft.

Motivatie is een vaag concept dat niet in toetsen kan worden gemeten, maar waar de docent naar eigen goeddunken over oordeelt.

Bij alle vakken met objectieve kennistoetsen wordt discriminatie duidelijk onderscheiden: vrouwen halen lagere studieresultaten en krijgen hogere cijfers.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Zweden: Op de kleuterschool spreken ze alleen nog Arabisch

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties