Het aandeel van de kinderen in de dagopvang die in een niet-Duitstalig huishouden opgroeien, is verder toegenomen. Van de 3,16 miljoen kinderen communiceren er thuis ongeveer 675.000 voornamelijk in een vreemde taal, zo blijkt uit vragen van de FDP aan de federale overheid. Volgens het rapport is dit percentage de afgelopen drie jaar gestegen van 18,7 naar 21,4 procent.

De leider is Bremen met 37,6 procent, gevolgd door Hessen (33,9 procent) en Berlijn (31,4 procent), alsmede Noordrijn-Westfalen (27,4 procent) en Baden-Württemberg (26,7 procent). In een vergelijkbaar onderzoek een jaar geleden kwamen de oostelijke staten Saksen en Thüringen, elk met zes procent, en Brandenburg, Saksen-Anhalt en Mecklenburg-Vorpommern, elk met vijf procent onderaan.

Volgens het onderzoek krijgen echter slechts enkele kinderen gerichte taalondersteuning. In de 5.980 door de staat gesteunde dagopvanginstellingen werden in 2019 iets meer dan 503.000 kinderen opgevangen. Bijna de helft daarvan, ongeveer 236.000, had een immigratie-achtergrond.

FDP: Taalondersteuning bereikt de betroffen kinderen niet

“Kinderen die thuis in hun gezin geen Duits spreken hebben steun nodig bij het leren van de Duitse taal, ze verdienen onze hulp”, vertelde de plaatsvervangend voorzitter van de FDP, Katja Suding, aan Die Welt. “Nu blijkt dat de taalcrèches de meerderheid van de kinderen die deze steun zo hard nodig hebben, niet bereikt”.

Volgens een onderzoek van februari 2020 gebruikt een op de tien huishoudens in Duitsland geen Duits als hoofdtaal. Debatten over het verplichte gebruik van de Duitse taal op schoolpleinen steken dan ook regelmatig de kop op. “Kinderen met een migratieachtergrond aanmoedigen om onder elkaar, thuis en op het schoolplein Duits te spreken bevordert niet alleen de talenkennis”, vertelde de voorzitter van de Duitse lerarenvereniging in september aan Junge Freiheit. Een dergelijke regeling staat ook ten dienste van de integratie, “omdat het de kansen op deelname aan deze samenleving, die in grote mate afhankelijk is van de beheersing van de Duitse taal, vergroot”.


De conclusie die Junge Freiheit niet trekt is dat Duitsland demografisch verloren is. De helft van de jonge kinderen is volgens deze cijfers niet Duits. En toch blijven ze nog pleiten voor betere integratie in plaats van remigratie. Ze kunnen net zo goed gelijk met een witte zakdoek gaan lopen zwaaiden.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Zweden: Op de kleuterschool spreken ze alleen nog Arabisch

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties