Het is in een kleine hangar, in hun paviljoen in de Kasapa-gevangenis in Lubumbashi, dat deze vrouwen de nacht doorbrengen met hun kinderen. De cellen waar ze werden vastgehouden, brandden, net als die van de mannen tijdens de rellen, samen met de meeste van hun persoonlijke bezittingen. Ondervraagd door RFI, herinneren ze zich met afgrijzen deze 25 september.

Als de rel begint, worden ze – voor hun veiligheid – opgesloten in hun vleugel van de gevangenis. Maar de bewakers verliezen de controle over de situatie en de muiters forceren de hangsloten en slepen de gevangenen vervolgens naar het centrale veld.

Drie dagen lang zullen ze regelmatig worden verkracht, sommigen door een twintigtal gedetineerden. De VN zegt ook geloofwaardige berichten te hebben ontvangen over verkrachtingen van minderjarige jongens en meisjes. De slachtoffers zullen hun beproeving pas zien eindigen als de autoriteiten op 28 september de controle over de gevangenis overnemen.

Nu, twee maanden later, klagen ze over buikpijn en bloeding. De meeste van deze vrouwen zaten en blijven in preventieve detentie. Sommigen voor lichte vergrijpen, zoals een politieagente van in de zestig, vastgehouden wegens het verlies van haar baret. Of een jonge vrouw die zweert dat ze werd opgesloten na een conflict met de nieuwe vrouw van haar vader.

Volgens de directeur van de gevangenis zijn alle vrouwen verkracht.

Het waren er ongeveer vijftig”, verklaarde de officier van justitie, Teddy Katumbo Lumbu, tegen AFP. “Ik heb een team gestuurd om alle slachtoffers te interviewen”, voegde de aanklager eraan toe.

Gewapende militieleden vielen Lubumbashi binnen in de nacht van 25 op 26 september. Officieel oordeel van de provincie destijds: circa twintig doden, waaronder twee onthoofde politieagenten.

Vier gevangenen werden gedood tijdens een ontsnappingspoging in de Lubumbashi-gevangenis, “aangevallen” door “zwaarbewapende mannen”, aldus de directeur van de penitentiaire inrichting, Pelar Ilunga.

Verschillende door AFP geïnterviewde getuigen gaven aan dat militieleden erin waren geslaagd de vlag van de zelfverklaarde voormalige republiek Katanga (juli 1960-januari 1963) te hijsen.

De aanvallers werden ook geïdentificeerd als separatistische rebellen van de Kata Katanga-militie.

Mocht er gevangenisstraf dreigen voor deze helden dan kunnen ze altijd nog vluchten en asiel aanvragen in Nederland. Van GroenLinks tot de VVD, elke politieke partij in Nederland ziet ze graag als uw nieuwe buren.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Frankrijk: De Congolees drogeerde zijn hospita voor hij haar verkrachtte

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties