Het verhaal van een Nigeriaan die in 2016 in Italië aankwam: hij zegt dat hij de “bewaker van de wapens” van een gewelddadige sekte was. Maar hij krijgt een verblijfsvergunning op humanitaire gronden.

Het maakt niet uit of Taiwo een van de leiders van een Nigeriaanse broederschap was en deelnam aan criminele acties zoals diefstal, moord en andere gewelddadige acties en hij bekend heeft.

Het maakt niet uit of hij het zelf heeft opgebiecht voor de Territoriale Asielcommissie, schijft Il Giornale. Omdat hij twee kinderen had toen hij in Italië aankwam, kreeg hij van een rechtbank een mooie humanitaire vergunning. In de hoop, zo stelt men zich voor, dat als hij zich hier eenmaal gevestigd heeft, hij niet zal besluiten om de oude gewoontes van de sektes waar hij zich in Nigeria bij aansloot, weer op te nemen.

Het verhaal begint in 2008 als Taiwo zich aansluit bij de sektarische groep van de Supreme Eiye, waarvan hij in korte tijd “een van de leiders” wordt, die “deelneemt aan criminele acties, zoals diefstal, moord en andere gewelddadige acties”.

In 2015 trouwde de Nigeriaan echter en volgens zijn verhaal besloot hij het jaar daarop het Broederschap te verlaten. Dat bevalt zijn vroegere metgezellen niet aan, die hem met de dood zouden hebben bedreigd. Hij vertelde de Asielcommissie dat “terwijl hij in het ziekenhuis lag, hij door een vriend van hem was geïnformeerd dat de leden van de groep van plan waren hem te vergiftigen”. Dus besloot hij weg te lopen met zijn vrouw. En in november 2016 komt hij aan in Italië.

De Commissie vindt zijn verhaal echter “niet geloofwaardig” omdat het “vaag en inconsistent” is. Zozeer zelfs dat zijn uitspraken niet ‘in overeenstemming worden geacht met die van zijn vrouw, die ook een asielzoeker is’.

Taiwo gaat, zoals veel van zijn collega’s hebben gedaan, in beroep bij het Hof. Zelfs de drie magistraten van de jury zijn echter van mening dat zijn verhaal “wordt gekenmerkt door ernstige onnauwkeurigheid, fragmentatie, inconsistentie, ongeloofwaardigheid”. En niet alleen vanwege de “tegenstrijdige aanduiding van de data waarop de gebeurtenissen plaatsvonden” (eerst zegt hij dat hij zich in 2008, daarna in 2009 bij de Supreme Eiye aansloot), maar ook om vele andere redenen.

Daarom hebben de rechters hem terecht zowel de vluchtelingenstatus als de humanitaire bescherming ontzegd. Logica zou graag zien dat iemand die een moordenaar, dief en gewelddadig is, teruggestuurd wordt naar zijn land van herkomst. Maar nee. Aangezien hij bewijs heeft bijgevoegd dat hij onlangs vader is geworden en nog een kind verwacht, mag hij nu in Italië te blijven.

“De eenheid van het gezin en het vervullen van de ouderrol moeten zeker worden toegeschreven aan de groep van primaire, fundamentele en onschendbare juridische rechten van de mens”, schrijven de rechters. En deze rechten zouden “ernstig in het gedrang komen als de aanvrager niet naast zijn zoon en de andere ouder in Italië zou mogen blijven”. Dus het groene licht voor de verblijfsvergunning om humanitaire redenen.

De zelfverklaarde dief, crimineel en moordenaar mag blijven.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Afrikaan steekt bus met schoolkinderen in brand in Italië

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties