Het rechtop lopen van de hedendaagse mens ontwikkelde zich in Afrika – daar waren paleontologen het tot nu toe over eens. Nu concluderen onderzoekers uit bottenvondsten dat: die gebeurtenis plaatsvond in Europa, en veel eerder dan verwacht, meldt Die Welt.

Volgens recente bevindingen van een internationale onderzoeksgroep zou het rechtop lopen van de hedendaagse mens zich in Europa hebben ontwikkeld en niet, zoals eerder werd aangenomen, in Afrika. Een onderzoeksteam onder leiding van Madelaine Böhme van de Universiteit van Tübingen en het Senckenberg Centrum voor menselijke evolutie en paleo-milieu suggereerde dat de mogelijke voorouder van mensen en apen, die onlangs in Beieren werd ontdekt, bijna twaalf miljoen jaar geleden al op twee benen kon bewegen in een in vakblad ‘Nature gepubliceerde studie.

Dat zou enkele miljoenen jaren eerder zijn dan de wetenschappers eerder dachten.

“Dit is een groots moment in de paleo-antropologie en een paradigmaverschuiving,” vertelde Böhme aan het Duitse persbureau… De vondsten stelden de vorige visie op de evolutie van de mens en de mens fundamenteel in vraag. “Het feit dat het proces van het rechtop lopen in Europa heeft plaatsgevonden, doet de fundamenten van de paleo-antropologie schudden”, aldus Böhme. Ze vindt het “bijna onmogelijk” dat er in Afrika oudere, rechtop lopende, grote apenvormen bestaan.

Tussen 2015 en 2018 had het team de gefossiliseerde fossielen van een voorheen onbekende primatensoort ontdekt in een stroom van de kleiput Hammerschmiede in de Beneden Allgaeu. De zogenaamde Danuvius guggenmosi leefde 11,62 miljoen jaar geleden en bewoog zich waarschijnlijk op twee benen, maar ook klimmend.

“Tot nu toe was het rechtop lopen een exclusief kenmerk van de mens. Maar Danuvius was een mensaap”, zei Böhme. Het oudste bewijs van de rechtopstaande gang tot nu toe is ongeveer zes miljoen jaar oud en komt van het eiland Kreta.

De paleontologen hebben 37 individuele vondsten uit de kleiput in het oostelijk deel van Allgaeu teruggevonden. Daaronder bevonden zich volledig bewaarde arm- en beenbotten, wervels, vinger- en teenbotten – in totaal 15 procent van een skelet. “Zo konden we reconstrueren hoe Danuvius zich voortbewoog,” zei Böhme. “Voor het eerst konden we verschillende functioneel belangrijke gewrichten – waaronder elleboog, heup, knie en enkel – onderzoeken in een enkel fossiel skelet van deze leeftijd”, legt de professor uit. “Tot onze verbazing leken sommige botten meer op het menselijk lichaam dan op de apen.”

De enkel spreekt tegen het klimmen

Zo kon Danuvius zijn romp staande houden door middel van een S-vormige wervelkolom, terwijl mensapen slechts een enkele gebogen wervelkolom hebben. Volgens Boehme had Danuvius ook x-benen en een stabiel enkelgewricht – beide zouden onhandig zijn voor klimmende apen. Echter, met zijn relatief lange armen en zijn grijpvoeten had Danuvius doorslaggevende kenmerken van de boombewoners en behoort hij volgens de schatting van Boehme tot de grote apen.

Volgens de onderzoekers was de “nieuwe voorouder van de mens” ongeveer een meter hoog. De vrouwtjes, waarvan delen van een exemplaar ook in de kleiput werden gevonden, wogen ongeveer 18 kilo, het mannetje 31 kilogram.

*Archief artikel – augustus 2020


Meld je aan voor onze nieuwsbrief:


https://dissident.one/2020/10/21/2285/

5 2 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties