De Duitse federale regering heeft woensdag ingestemd met een enorm pakket maatregelen ter waarde van 1 miljard euro om “rechts te bestrijden”, dat de komende jaren miljoenen zal kanaliseren naar pro-migrantenorganisaties, NGO’s uit het maatschappelijk middenveld, linkse activisten, academische instellingen en deelstaten.

Het project heeft tot doel “de oorzaken van rechts-extremisme en racisme beter te leren begrijpen, te reageren op de acties van rechts-extremisten als sterke staat en de steun van het democratisch maatschappelijk middenveld te versterken“, kondigde de regering aan.

Zoals Junge Freiheit meldde, zullen de middelen, gemiddeld 250 miljoen euro per jaar, tussen 2021 en 2024 worden herverdeeld.

De catalogus van maatregelen houdt rekening met de meningen van vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, met name die van migrantenorganisaties, en de academische wereld en de deelstaten“, aldus de wetgeving.

De regeringscommissie tegen rechts-extremisme en racisme heeft voor de woensdagbijeenkomst de argumenten ter ondersteuning van het wetsvoorstel gehoord.

Volgens de sociaal-democratische partij (SPD) besloot de commissie ook een federale commissaris tegen racisme te benoemen, de term ‘ras’ in de Duitse grondwet te vervangen en antisemitische en racistische beledigingen strafbaar te stellen.

De federale minister van Gezinszaken Franziska Giffey (SPD) kondigde aan dat ook de weg is vrijgemaakt voor de goedkeuring van een “defensieve wet ter bevordering van de democratie“.

De regering rechtvaardigde het initiatief door te stellen dat “een groter bewustzijn van racisme als een algemeen maatschappelijk fenomeen” noodzakelijk is. Kanselier Angela Merkel (CDU) was het vervolgens met de betrokken ministers eens dat “de strijd tegen rechts-extremisme en racisme moet worden opgevoerd“.

Rechts-extremisme en racisme, antisemitisme, vijandigheid jegens moslims en alle andere vormen van groepsgerichte vijandschap horen niet thuis in Duitsland“, aldus minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas (SPD) in lovende bewoordingen over het akkoord.


LEES OOK:

Duitsland heeft 30.000 potentiële islamitische terroristen binnen zijn grenzen, volgens Duitsland


Daarmee geven we kracht aan iedereen die zich zo onvermoeibaar inspant om ervoor te zorgen dat er voor rechts-extremisme geen plaats is in onze democratie“, schreef hij op Twitter.

In de aanloop naar de commissievergadering deden zo’n 60 veelal linkse verenigingen en organisaties een beroep op het comité. In een open brief drongen organisaties als de Amadeu Antonio Foundation en de New German Media Professionals (Neuen deutschen Medienmacher) aan op voortzetting van de financiële steun.


De oprichtster van de Amadeu Antonio Foundation is Anetta Kahane, voormalig Stasi-medewerkster. Dat u weet welk soort ‘democratie’ hier bewaakt moet worden. D.


Laten we duidelijk zijn: de vorige vorm van steun voor het democratisch maatschappelijk middenveld was demotiverend, en zonder rechtsgrondslag blijft het overeengekomen regeringscompromis zonder inhoud“, stelt de brief, eraan toevoegend dat de “wet ter bevordering van de democratie” zo snel mogelijk moet worden geïmplementeerd.

In het begin van het jaar klaagden verschillende organisaties over onvoldoende steun van de federale overheid. De middelen voor het “Live Democracy”-programma van het federale ministerie van Gezinszaken waren niet verhoogd en bedroegen nog steeds 115 miljoen euro per jaar, wat zou hebben geleid tot het elimineren van enkele banen, meestal in de linkse clubs. In het geval van Berlijn is de deelstaatregering vervolgens in actie gekomen om meer geld beschikbaar te stellen.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Duitsland schrapt de term ‘ras’ uit de grondwet – Racisme blijft wel strafbaar

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties