Illegale migranten die verplicht zijn Duitsland te verlaten maar dat niet doen, hebben weinig te vrezen als ze blijven. In deze gevallen worden de illegalen “getolereerd”, wat een zorgeloos leven in de Duitse welvaartsstaat betekent.

De fractie van de AfD in de Bondsdag wilde iets doen aan deze juridische gekte: De federale betalingen voor afgewezen asielzoekers zouden moeten worden stopgezet. In de vergadering van de begrotingscommissie deze week – waar de mainstream coalitie politici opschepten over hun bezuinigingsinspanningen – mislukte de poging van de AfD om de wet toe te passen en de belastingbetaler geld te besparen.

De parlementaire fractie van de AfD gebruikte de asielbeslissingsstatistieken als basis voor haar berekening. Volgens deze statistieken werd in 2020 ongeveer 58 procent van alle asielaanvragen afgewezen. Omdat asielzoekers in deze gevallen daadwerkelijk het land moesten verlaten en hun verdere verblijf niet meer te rechtvaardigen was, eiste de AfD een overeenkomstige verlaging van de federale betalingen aan de deelstaten.

Het besparingspotentieel zou 4,46 miljard euro hebben kunnen bedragen. De grootste posten zouden 1,76 miljard euro zijn geweest voor de “kosten van huisvesting” (huur en bijkomende kosten) en 2,09 miljard euro voor sociale bijstandsuitkeringen. Maar het verzoek werd in de begrotingscommissie afgewezen.

Het is voor de partij onbegrijpelijk “waarom de federale regering afgewezen asielzoekers in Duitsland steunt in plaats van ze consequent uit te zetten en het geld voor hun eigen burgers te gebruiken”, aldus AfD-lid van de Bondsdag Ulrike Schielke-Ziesing.

Het zou een besparing van bijna vier en een half miljard euro zijn geweest, vertelde ze aan Junge Freiheit. De federale staten maken zich over het algemeen grote zorgen bij elke kleine wijziging van de belastingwetgeving in de Bondsraad, met het argument dat hun inkomensverlies te groot zou zijn, maar op de een of andere manier wijzen ze deze besparing van de hand.

Bovendien zou het een snellere uitzetting betekenen als de uitkeringen voor afgewezen asielzoekers zouden worden opgeschort. Op dit moment worden steeds minder uitzettingen uitgevoerd. Eind 2019 waren 249 922 buitenlanders verplicht de Bondsrepubliek Duitsland te verlaten. Hiervan zijn echter 202 387 buitenlanders erin geslaagd om te blijven.

Er zijn geen deportaties naar Syrië geweest, hoewel de burgeroorlog daar in grote delen van het land is beëindigd. Dit jaar (januari tot oktober) beweerden 29 413 asielzoekers uit Syrië te komen. Met 35 procent waren zij de grootste groep van de 83 735 asielzoekers (januari tot oktober 2020).

Vorig jaar werden slechts 22 097 asielzoekers uitgezet. In 2016 werden 26 375 asielzoekers uitgezet. Het grootste deel van de uitgezette asielzoekers zijn (naar nationaliteit) Albanezen (1 604), Nigerianen (1 432) en Georgiërs (1242).


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Duitse regering bevestigt complottheorie: Syriërs plegen de meest geweldsmisdrijven

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties