Een Duitse NGO stuurt een juridisch team af op mediacritici om ze failliet te procederenHet tot zwijgen brengen van onafhankelijke media die kritiek hebben op in Duitsland gevestigde NGO’s, doet de angst voor de persvrijheid in het land toenemen.

De censuurzaak heeft te maken met tientallen NGO-vrijwilligers en -medewerkers die in september door de Griekse autoriteiten zijn gearresteerd en die worden beschuldigd van spionage, banden met de georganiseerde misdaad en mensensmokkelnetwerken. Zoals Dissident eerder meldde, hebben de NGO’s, waarvan sommige in Duitsland en Noorwegen zijn gevestigd, naar verluidt hun operaties gecoördineerd met Turkse mensensmokkelbendes om meer dan 3000 illegale migranten naar de Europese kusten te brengen, meestal naar Griekse en Italiaanse havens.


LEES OOK:

Griekse politie ontmantelt mensensmokkelnetwerk van Duitse NGO’s


Leden van de pro-migranten-NGO’s monitorden naar verluidt illegaal het radioverkeer van de schepen van Frontex en de Griekse kustwacht om te voorkomen dat ze zouden worden opgespoord. Op kritieke momenten kunnen zij ook de scheepsradio’s van de kustwacht hebben overspoeld met valse signalen om de autoriteiten in verwarring te brengen. Deze berichten moeten afkomstig zijn van een schip of van het eiland Lesbos. Er zijn ook beschuldigingen dat de communicatie van de Griekse kustwacht werd gemonitord.

De arrestaties zijn gemeld door een klein aantal minder bekende media, maar zijn door de mainstream media grotendeels verzwegen. Een van die mediakanalen die de arrestaties hebben beschreven was de Duitse onafhankelijke online publicatie Tichys Einblick (TE), die in het verleden ook een aantal andere artikelen heeft gepubliceerd waarin de banden tussen radicale linkse NGO’s en georganiseerde, mensensmokkelnetwerken worden beschreven.

Nu heeft een van de door de arrestaties getroffen NGO’s juridische stappen ondernomen om de pers het zwijgen op te leggen over hun vermeende illegale activiteiten. Het juridische team van Mare Liberum, een in Duitsland gevestigde NGO die zich bezighoudt met “redding op zee”, eist dat Tichys Einblick een staakt-het-vuren verklaring ondertekent die hen in de praktijk zou beletten verslag uit te brengen over het strafrechtelijk onderzoek tegen de NGO.


LEES OOK:

Mensensmokkelaars: “We hebben contactpersonen op NGO-schepen”


Mare Liberum is de exploitant van het migrantensmokkelschip Sea Watch, dat een groot aantal voornamelijk Afrikaanse migranten naar Europese bestemmingen heeft gebracht. Sommige van de vrouwelijke passagiers die zij aan land hebben gebracht, zijn naar verluidt geïdentificeerd als ontvoerde slachtoffers uit Nigeria die bestemd waren voor Europese bordelen, en de ontvoeringsbendes hebben naar verluidt de ngo-schepen gebruikt om hun slachtoffers naar de Europese Unie te brengen, waar zij werden opgevangen door handlangers van mensensmokkelnetwerken. Het Duitse Federale Bureau voor Migratie en Vluchtelingen heeft gemeld dat in 2017 5.425 Nigeriaanse vrouwen via zeeroutes in Italië zijn aangekomen. De Internationale Organisatie voor Migratie in Italië schat dat 80 procent van deze vrouwen mogelijk het slachtoffer is geworden van mensenhandel.


LEES OOK:

Italië: 80% van de vrouwelijke Nigeriaanse ‘vluchtelingen’ zijn prostituees


Als Mare Liberum de rechtszaak zou winnen, zouden Tichys Einblick en andere Duitse media effectief het recht ontzegd worden om verslag uit te brengen over soortgelijke gevallen. Een dergelijk bevel zou onafhankelijke media beletten om niet alleen verslag te doen van het lopende strafrechtelijke onderzoek tegen NGO’s die beschuldigd worden van mensenhandel, maar ook van NGO-activisme en illegale migratie in het algemeen. Tichys Einblick verwacht dat de juridische kosten van de rechtszaak zullen oplopen tot vijf cijfers, wat een verlammend bedrag zou zijn voor een klein mediakanaal dat gesteund wordt door abonnementen en kleine donaties, in tegenstelling tot een grote, goed gefinancierde NGO die geld ontvangt uit belastingbijdragen, van kerkelijke organisaties, waaronder het hoofd van de Duitse Lutherse kerk. Sommige rapporten geven ook aan dat de NGO’s een gedeeltelijke financiering ontvangen van de Duitse ambassade in Athene.

Tichys Einblick beweert ook dat getuigen die zij hebben geïnterviewd over de activiteiten van de NGO, hebben gemeld dat zij onder druk worden gezet en geïntimideerd door advocaten. Tichys Einblick schrijft dat “politieagenten, boeren en vissers op Lesbos, die door Tichys Einblick werden ondervraagd, op hun beurt werden aangeklaagd door dubieuze NGO’s”. Getuigen worden tot zwijgen gebracht om de grieven te verdoezelen, waaronder brandstichting in “vluchtelingenkampen” op Lesbos. De branden in de kampen waren bedoeld om met name Duitsland te dwingen nog meer migranten op te nemen die “vluchtelingen” worden genoemd. Het risico bestaat dat deze getuigen het zwijgen wordt opgelegd en dat Tichys Einblick deze berichten zal moeten staken”.

De bewering van Tichys Einblick dat migranten hun eigen kampen in brand hebben gestoken om op het Europese vasteland te worden vrijgelaten, is geen nieuwe bewering. In feite gaf de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis aan dat migranten een dergelijke strategie gebruikten en bestempelde het als de “Moria-tactiek“. Migranten brandden meerdere malen kampen af, waaronder de massale Moria-kampbrand eerder dit jaar die de hele faciliteit verwoestte.

Tichys Einblick vraagt om donaties om de juridische kosten te dekken, maar het is duidelijk dat, ongeacht wie het geschil wint, de procedure een van de laatste onafhankelijke media stemmen in Duitsland failliet zou kunnen laten gaan, terwijl het weinig effect zou hebben op de financiën van een van de best gefinancierde NGO’s. Sinds 2015 heeft de EU meer dan 6,2 miljoen euro aan verschillende subsidies uitbetaald aan een aantal smokkelorganisaties in de Middellandse Zee. En hoewel de Open Society Foundation van George Soros op haar website beweert dat ze “de belangrijke directe humanitaire respons van NGO’s, zoals de exploitatie van opsporings- en reddingsschepen in de Middellandse Zee, niet financieren en dat ook nooit hebben gedaan”, financieren ze een aantal migratiegerelateerde projecten aan wal, zoals SolidariteitNu, die een onmisbare schakel vormen in de migratieroute vanuit Turkije of Afrika.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


De EU betaalde 6,2 miljoen euro aan mensensmokkel-netwerk

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties