Ankara weigert controle van een van zijn wapensmokkelschepen naar Libië door Duitse marine en eist excuses

0
175

Operatie Irini van de Europese Unie heeft opnieuw haar ineffectiviteit bewezen om te voorkomen dat Turkije een wapenembargo tegen Libië aan zijn Ottomaanse soldatenlaars lapt.

Het Turkse vrachtschip Rosaline A werd zondag ongeveer 200 kilometer ten noorden van de oostelijke Libische stad Benghazi tegengehouden door het Duitse fregat “Hamburg”, omdat de door de EU geleide missie Irini aanwijzingen had dat het schip wapens smokkelde voor de burgeroorlog in het Noord-Afrikaanse land.

Wat in eerste instantie klinkt als een routinemissie resulteerde in een schandaal. Turkije protesteerde nadat de Duitse soldaten, die in opdracht van de EU de illegale wapensmokkel naar Libië moesten beteugelen, aan het eind van de middag aan boord van het schip waren gegaan.

Concreet deelde Ankara de EU-missie mee dat de controle niet zou worden toegestaan.

“Op 22 november 2020 rond 15.30 uur gingen Duitse mariniers aan boord van een Turks containervrachtschip. De situatie aan boord was coöperatief”, zei de Bundeswehr op Twitter.

In een tweede tweet voegden de Duitse mietjes toe dat Turkije “controle niet goedkeurde, zodat de inspectie werd geannuleerd door de leiding van de missie.

Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat het algemene gedrag van Turkije – met inbegrip van het laatste incident – op de agenda van de Europese Raad van december staat, waar ze thee gaan drinken en er koekjes in soppen om daarna op te sabbelen.

Turkije eist nu van Duitsland een verontschuldiging voor de poging tot controle van een Turks vrachtschip op weg naar Libië. “Wij protesteren tegen deze actie, die zonder gezag en met geweld is uitgevoerd”, kondigde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken aan.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:


Turkije dreigt Griekenland met oorlog: “We zullen onze problemen op het slagveld oplossen”

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties