Kan Merkel’s Corona dictatuur nog tegengehouden worden? De AfD zal dit nu onderzoeken. De oppositiepartij zal een grondwettelijke klacht indienen tegen de machtigingswet.

De AfD wil een klacht indienen tegen de wet op de infectiebescherming die woensdag is aangenomen bij het Federale Constitutionele Hof. “We zullen de nieuwe wet op de bescherming tegen infecties juridisch laten toetsen,” vertelde AfD vice-president Tino Chrupalla aan de Neue Berliner Redaktionsgesellschaft (Zaterdagseditie). “Voor dit doel bereiden we een rechtszaak voor voor een herziening van de wet.”

Grondwettelijke klacht met succes?

Of het Federaal Grondwettelijk Hof de klacht zal behandelen is twijfelachtig volgens de krant. Een abstracte vordering tot herziening van de grondwet kan alleen worden ingediend door de federale regering, een deelstaatregering of een kwart van de leden van de Bondsdag. In oktober had de AfD al gefaald in haar poging om dit quorum te bereiken voor een controle op de tweede aanvulling op de federale begroting 2020.

AfD protesten in de Bondsdag

De AfD verwerpt de Wet op de infectiebescherming met klem. Dit werd duidelijk met de hoofdelijke stemming in de Bondsdag op 18.11., waar alle AfD-leden “nee” stemden tegen de nieuwe wet op de infectiebescherming. Tegelijkertijd hebben zij dit tot uitdrukking gebracht door protestacties in de Bondsdag.

Net toen de federale minister van Volksgezondheid Jens Spahn (CDU) op het punt stond zijn toespraak te beginnen, ontvouwden de AfD-parlementsleden kleine spandoeken. Daar stond een grondwet op doorgestreept met een zwarte balk. Op de grondwet stond – op de manier van een begrafenislint – een zwarte balk met een “sterfdatum” – 18.11.2020.

Voorzitter van de Bondsdag stopt de actie

De voorzitter van de Bondsdag stopte de actie en herinnerde de leden aan de huisregels. Zij stellen dat het niet is toegestaan om spandoeken te tonen of informatiemateriaal te verspreiden “tenzij het is toegestaan voor distributie”.

Hij benadrukte zijn verzoek om de spandoeken weer weg te leggen door te dreigen met een oproep tot ordehandhaving na aarzelende reacties van de AfD-leden. Voor het gebouw van de Reichstag lieten enkele parlementsleden van de AfD zich zien en hielden ze dezelfde spandoeken omhoog die ze in de plenaire vergadering lieten zien. De demonstranten die aan de andere kant van de Spree bijeenkwamen om te protesteren tegen de nieuwe wet op de bescherming tegen infecties, reageerden met applaus en geschreeuw.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief:


Merkel’s Corona Noodwet: Het einde van de rechtsstaat

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties