Er sterven veel meer Japanners door zelfmoord, waarschijnlijk nog verergerd door de economische en sociale gevolgen van de pandemie, dan door COVID-19 zelf.

Terwijl Japan zijn coronavirus-epidemie veel beter heeft beheerd dan veel andere landen, waardoor het aantal doden onder de 2.000 in het hele land blijft, laten voorlopige statistieken van het Nationale Politiebureau zien dat het aantal zelfmoorden alleen al in oktober is gestegen tot 2.153, wat de vierde opeenvolgende maand van toename markeert.

Tot nu toe hebben meer dan 17.000 mensen dit jaar hun eigen leven genomen in Japan. De zelfmoorden door vrouwen, ongeveer een derde van het totaal, steeg met meer dan 80%.

Vrouwen, die de hoofdverantwoordelijkheid voor de kinderopvang dragen, hebben het zwaarst te lijden gehad onder het door de pandemie veroorzaakte banenverlies en de onzekerheid. Ze lopen ook een groter risico op huiselijk geweld, dat volgens de hulpverleningscentra hier dit jaar is verergerd, net als in de rest van de wereld.

Zelfmoorden bij kinderen, hoewel een veel kleiner deel van het totaal, zijn ook hoger.

“We moeten de realiteit serieus onder ogen zien,” zei regeringswoordvoerder Katsunobu Kato deze week, en hij kondigde versterkte inspanningen aan om potentiële slachtoffers te adviseren via zelfmoordhotlines en sociale media.

De in Yokohama gevestigde psychiater Chiyoko Ueda, zei in een interview dat deze week op een lokale nieuwssite werd gepubliceerd dat de geestelijke gezondheidsproblemen die door COVID worden veroorzaakt, duidelijk aanwezig waren in haar kliniek. Onder de dingen die ze zei dat patiënten haar hebben verteld: “Mijn gevoel van eigenwaarde is laag, omdat ik me zorgen maak over geld, de thuisblijfsituatie heeft mijn leven verstoord, mijn kinderen en ik kunnen niet met elkaar overweg.

Japan kampt al lange tijd en om complexe redenen met hoge zelfmoordcijfers, maar de totale cijfers vertoonden dit jaar een neerwaartse trend, totdat ze in juli van koers veranderden – mogelijk omdat de aanvankelijke “we zitten allemaal in dit samen” pandemie-positiviteit afnam, en het bufferende effect van de overheidssubsidies verdween.

Die maand voegde Japan nog eens $ 10 miljoen toe voor zelfmoordpreventie, nadat afgelopen voorjaar $ 24 miljoen was begroot.

Tot dit jaar had Japan gestaag vooruitgang geboekt bij het terugdringen van de zelfmoorden, die in 2003 meer dan 34.000 mensen hebben gedood. Betere counseling en inspanningen om karoshi, dood door overwerkt, te bestrijden, hielpen vorig jaar de zelfmoorden terug te brengen tot ongeveer 20.000, het laagste aantal sinds het begin van de registratie in 1978.

Hoewel Japan nog steeds het hoogste zelfmoordcijfer van de  G-7 landen ter wereld heeft, met 16 per 100.000, hoopte het land vooruitgang te blijven boeken, met als doel het te verlagen tot 13 per 100.000 in 2026, een niveau dat vergelijkbaar is met dat van andere ontwikkelde landen.

Het aantal zelfmoorden in de VS is inmiddels gestegen, tot 14 per 100.000 in 2018.

“Een geestelijke gezondheidsepidemie”

De verslechtering van de geestelijke gezondheid in Japan – dat veel sneller dan de meeste landen zelfmoordgegevens rapporteert – zou een zorgwekkende voorbode kunnen blijken te zijn van de verraderlijke gevolgen van de pandemie elders.

Eerder dit jaar waarschuwden Amerikaanse onderzoekers dat de pandemie 75.000 “wanhoopsdoden” zou kunnen veroorzaken als gevolg van werkloosheid, gebrek aan sociaal contact en andere geestelijke stressfactoren.

“We bevinden ons midden in een geestelijke gezondheidsepidemie, en ik denk dat het alleen maar erger zal worden”, zei Dr. Vivian Pender, president van de American Psychiatric Association, onlangs tegen CBS “Sunday Morning”.

“Denk je niet dat het ergste voorbij is?” vroeg correspondent Susan Spencer haar.

“Nee, helemaal niet. Nee, ik denk dat het ergste nog moet komen op het gebied van de geestelijke gezondheid. Er zal enorm veel verdriet en rouw zijn voor alle verloren mensen, en de verloren kansen, en de verloren dromen en hoop die mensen hadden.”

Meer dan de helft (53%) van de Amerikaanse volwassenen zei in een recent onderzoek dat hun geestelijke gezondheid te lijden had onder de pandemie. De voorschriften voor antidepressiva schoten met 14% omhoog na de eerste uitbraak.

Lees hier alles over Corona.


Hoge ambtenaar VS-leger: Er zal nooit meer een terugkeer naar “normaal” Post-COVID zijn

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties