Het gaat alleen om onschuldige burgers: na de terreur wil de overheid de wapenwetten aanscherpen.

Het moest gebeuren: Na de terroristische aanslag in Wenen en de totale mislukking van het door de partij van Sebastian Kurz geleide ministerie van Binnenlandse Zaken onder Karl Nehammer, probeert de federale regering alles om van haar eigen incompetentie af te leiden. De belangrijkste wetsaanpassingen is een verdere aanscherping van de wapenwet.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken werd er door Hongarije op gewezen dat de moslimterrorist munitie wilde kopen voor zijn Kalashnikov, maar deed niets met die informatie. Kalashnikovs zijn al niet legaal in Oostenrijk dus daar helpt geen aanscherping van de wapenwet tegen.

Geen wapens voor “haat posters”?

Zoals de belangengroep voor de liberale wapenwet in Oostenrijk (IWÖ) momenteel in detail rapporteert, is de regering van plan een verplichte controle in te voeren in het extremismedossier van de Veiligheidsdienst voor elke nieuwe uitgifte van een wapenvergunning.

De vraag is echter: welke terrorist in Oostenrijk vraagt een wapenvergunning aan? Bovendien merkt de IWÖ op dat “het extremismedossier van de BAT een register is waarvoor geen duidelijke en verifieerbare criteria gelden”. Zo zou elke vermeende “haat-poster” op het internet in dit bestand opgenomen kunnen worden en een wapenvergunning kunnen worden ontzegd.

Strenge wapenwetten raken geen terroristen

Strengere wapenwetten en wapenverboden zullen terroristische aanslagen in de toekomst zeker niet voorkomen, zoals die in Wenen heeft aangetoond. Zij zullen alleen gevolgen hebben voor gezagsgetrouwe burgers die verdere onderdrukking en aantasting van de grondrechten te verduren krijgen. De IWÖ bekritiseert dan ook de volstrekt onbeduidende ad-hoc wetgeving van de regering in de meest krachtige bewoordingen:

Of gelooft een politicus in alle ernst dat een terrorist van moord kan worden ontmoedigd door de strafrechtelijke sanctie te verhogen voor wapendelicten, terwijl er sowieso al levenslang staat op moord?

De terrorist had een strafblad voor terroristische activiteiten, dus hij had al een alomvattend wapenverbod. Desalniettemin slaagde hij er blijkbaar in om relatief eenvoudig een Kalasjnikov, dat wil zeggen oorlogsmateriaal en munitie, te organiseren. Een verbod weerhoudt terroristen er niet van wapens aan te schaffen.


Wenen is gevallen – Laatste verkiezingen waarbij Oostenrijkers de meerderheid in hun eigen hoofdstad vormen

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties