Het verbod van Skurup op religieuze hoofdtooien in de kleuterscholen en basisscholen van de gemeente is tegen de wet. Dat stelt de ombudsman voor discriminatie in een verklaring.

Het was in december 2019 dat de Zweden Democraten het voorstel er door kregen, wat betekende dat de gemeente een verbod invoerde. De SD motiveerde het verbod door te zeggen dat het de onderdrukking van vrouwen zou bestrijden, maar werd vanuit verschillende hoeken tegengewerkt.

Eerder dit jaar startte DO een onderzoek tegen de gemeente Skurup nadat de gemeente een kledingbeleid had aangenomen dat inhoudt dat “hoofddoeken, boerka, nikab en andere kleding bedoeld om studenten en personeel te verbergen” niet mogen in de kleuterscholen en basisscholen van de gemeente.

DO is nu tot de conclusie gekomen dat het verbod in strijd is met de Discriminatiewet.

De islamitische dresscode is dus wettelijk beschermd, meent de autoriteit.

Vrijdag kwam de verklaring van de autoriteit waarin wordt beweerd dat het verbod in strijd is met de Discriminatiewet.

“Met uitzondering van situaties waarin een dergelijk kledingstuk de objectieve voorwaarden van een student of werknemer beïnvloedt om een ​​educatief element of een taak uit te voeren, vormt een toepassing van het vastgestelde beleid een schending van het verbod op directe discriminatie in verband met religie of andere overtuiging”, aldus Martin Mörk, plaatsvervangend ombudsman voor discriminatie.


Zweden: Op de kleuterschool spreken ze alleen nog Arabisch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in