Donderdag onthulde de regering-Trump het laatste presidentiële bevel dat Amerikaanse bedrijven verbiedt te investeren in Chinese bedrijven die eigendom zijn van of gecontroleerd worden door het Chinese leger.

Het presidentiële bevel, dat op 11 januari van kracht wordt, zou een grote impact kunnen hebben op enkele van de grootste bedrijven in China. Concreet zijn er 31 Chinese bedrijven waarin ze Amerikaanse investeringen willen tegenhouden, die volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie banden hebben met het Chinese leger.

Een verklaring van het Witte Huis zei dat China in toenemende mate het Amerikaanse kapitaal gebruikte om zijn militaire, inlichtingen- en andere veiligheidsgebieden te ontwikkelen en te moderniseren.

Volgens de handelsadviseur van Trump, Peter Navarro, is dit een ingrijpend presidentieel bevel om de militarisering van het Amerikaanse kapitaal te stoppen.

De Chinese ambassade in Washington wil geen commentaar geven op de actie van Trump.


Documenten onthullen hoe de Biden-misdaadfamilie militaire geheimen aan het Chinese leger verkocht

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Adriaan W.
2 jaren geleden

Echte democratie behoorde nooit tot de grondbeginselen van de VS, waarom zou iemand verrast zijn door de verkiezingschaos?

Door Boris Malagurski , een Servisch-Canadese regisseur van documentaires, bekend van “The Weight of Chains”, opgenomen in de catalogus van de Library of Congress, en wiens werk werd tentoongesteld op internationale festivals, waaronder Raindance in Londen. Volg Boris op Twitter @malagurski

De Amerikaanse verkiezingen van 2020 hebben een debat op gang gebracht over hoe we terecht zijn gekomen bij zowel de Trump- als de Biden-kampen die verschillende verkiezingsresultaten claimen in een land dat zichzelf noemt als “leider van de vrije wereld” en een “baken van democratie”.

Nou, de Verenigde Staten zijn nooit als democratie opgevat. Vrouwen, inboorlingen, slaven en armen hebben niets gewonnen in de Amerikaanse Revolutie, die alleen de elites en tot op zekere hoogte de middenklasse ten goede kwam. Alexander Hamilton, een van de Founding Fathers, was van mening dat de regering zich niet met alle Amerikanen moest verbinden, maar met de rijkste elementen van de samenleving om zichzelf sterk te maken. De Britse troon werd slechts vervangen door een Amerikaanse elite.

Dit is de reden waarom de Amerikaanse elites nooit zouden toestaan ​​dat de mensen hun president kiezen. Op de Constitutionele Conventie stelde Hamilton een president en senaat voor die voor het leven waren gekozen. Afgevaardigde Elbridge Gerry uit Massachusetts waarschuwde dat “de mensen niet geïnformeerd zijn en misleid zouden worden door een paar mannen die de ontwerpen maken”, terwijl afgevaardigde George Mason uit Virginia zelfs zo ver ging om te beweren dat “het net zo onnatuurlijk zou zijn om de keuze van een goed karakter voor hoofdmagistraat aan de mensen, zoals het zou zijn, om een ​​kleurenproef aan een blinde toe te wijzen … ”

Het Electoral College is aan de grondwet toegevoegd om ervoor te zorgen dat de Amerikaanse stem niet meetelt zoals het zou moeten. Een systeem waarin bijna elke staat al zijn kiescollege-stemmen toekent aan de kandidaat die de populairste stem in de staat heeft en wint, was gerechtvaardigd omdat de kleinere staten in het land gelijke zeggenschap zou geven. Maar het ging over het wegnemen van de macht van de mensen.

In theorie kan het Electoral College een president kiezen, ongeacht hoe de mensen hebben gestemd. Dit zou natuurlijk tot massale verontwaardiging bij het publiek leiden, maar het zou in overeenstemming zijn met de Amerikaanse grondwet. En afgezien van het Electoral College, zijn er veel controversiële Amerikaanse presidentsverkiezingen geweest die weinig met democratie te maken hadden – in 1824, 1876, 1888, 1960 en 2000. De electorale controverse in 2020 is niet uniek voor de Verenigde Staten, maar het is veel te laat voor de Verenigde Staten om te stoppen met het doen alsof het een lichtend voorbeeld is van hoe democratie zou moeten zijn.

In de afgelopen decennia hebben zowel democratische als republikeinse presidenten kritiek geuit op verkiezingen over de hele wereld omdat ze niet voldeden aan democratische normen. Ze hebben echter grotendeels voorbijgegaan aan gevallen van falende democratieën die zich gunstig gedragen ten opzichte van de belangen van de VS. Amerikanen zijn niet blind en Trump was in feite de eerste president van de VS die de mensen eerlijk liet weten dat de belangen van de Amerikaanse regering boven democratische principes staan, vooral als het om Saoedi-Arabië gaat. De VS kunnen “hun bezorgdheid uiten” over het gebrek aan democratie, maar ze “moeten opkomen” voor hun belangen.

Het wordt dus tijd dat de Verenigde Staten stoppen met anderen de les te lezen over democratie en misschien thuis democratie gaan opbouwen. Het is misschien ook tijd voor mensen over de hele wereld om te stoppen met geschokt te handelen over wat er gebeurt met de Trump-Biden-impasse, alsof ze ooit echt geloofden dat de Verenigde Staten in praktijk brachten wat het predikte.

https://www.rt.com/op-ed/506515-democracy-founding-principles-us/