China heeft de staat van dienst op het gebied van de mensenrechten in de Verenigde Staten herzien en een lijst met negen aanbevelingen uitgebracht na te zijn verkozen in de VN-Mensenrechtenraad.

China’s benoeming tot de VN komt nadat bijna 40 landen vorige maand een gezamenlijke verklaring hebben ondertekend, waarin de staat van dienst van China op het gebied van de mensenrechten wordt veroordeeld, inclusief de behandeling van minderheidsgroepen, vooral in Xinjiang en Tibet.

De VS, talrijke Europese landen, Japan en anderen riepen China op om “onbelemmerde toegang” tot Xinjiang toe te staan voor onafhankelijke waarnemers, waaronder de mensenrechtenchef Michelle Bachelet van de V.N., en om zich dringend te onthouden van het opsluiten van Oeigoeren en leden van andere minderheden, zo meldde AP.

De 39 landen drongen er ook bij China op aan in een gezamenlijke verklaring die werd voorgelezen tijdens een vergadering van de mensenrechtencommissie van de Algemene Vergadering, “om de autonomie, rechten en vrijheden in Hongkong te handhaven en de onafhankelijkheid van de Hongkongse rechterlijke macht te respecteren.”

U.N. Watch heeft vandaag de negen aanbevelingen van China aan de VS op Twitter gepost, samen met een video van Jiang Duan, minister bij de Chinese missie in Genève, die de lijst voorleest.

China wenst de VS aan te bevelen:

  1. Roei systematisch racisme uit, pak het wijdverbreide politiegeweld aan en bestrijd de discriminatie van Afrikaanse en Aziatische Amerikanen

2. Dring er bij politici op aan de rechten van mensen op leven en gezondheid te respecteren en te stoppen met politisering en stigmatisering van de COVID-19-pandemie.

3. Neem holistische maatregelen om politieke polarisatie en sociale ongelijkheid uit te bannen.

4. Bestrijd de steeds ernstiger wordende religieuze onverdraagzaamheid en xenofobe partijen.

5. Stop met het opsluiten van migranten, inclusief migrantenkinderen, en garandeer de rechten van migranten.

6. Pak de verspreiding van wapens aan en garandeer de rechten van mensen op leven.

7. Hef eenzijdige dwangmaatregelen op.

8. Stop de martelingen bij antiterroristische operaties en stop de militaire interventie in andere landen en stop het doden van burgers.

9. Bemoei je niet langer om politieke redenen met de interne aangelegenheden van andere landen onder het voorwendsel van de mensenrechten.


Volgens Australische satellietbeelden zijn er ongeveer 16.000 moskeeën verwoest in China

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Adriaan W.
2 jaren geleden

Het verbod van Trump om in Chinese bedrijven te investeren, toont aan dat hij Beijing warm houdt tot hij het Witte Huis verlaat

Door Tom Fowdy , een Britse schrijver en analist van politiek en internationale betrekkingen met een primaire focus op Oost-Azië.

Het laatste bevel van president Trump verbiedt Amerikanen om te investeren in 31 Chinese bedrijven en is een duidelijke poging om Belt and Road (een project om de economische groei te bevorderen door meer verbindingswegen langs de oude Zijderoute, de belt, (het gebied) en de Maritieme Zijderoute, de weg en de zeewegen) te ontwrichten. Het illustreert dat China de komende twee maanden zich niet zal versoepelen.

Donderdagavond onthulde de regering van Donald Trump een nieuw uitvoerend bevel gericht op 31 bedrijven die banden hebben met het Chinese leger. Het bevel, dat in januari ingaat, verbiedt Amerikanen om aandelen te kopen en via bijbehorende fondsen in die bedrijven te investeren, hoewel het geen transacties in dollars verbiedt.

Hoewel bekende bedrijven zoals Huawei en Hikvision zijn opgenomen, blijkt uit nader onderzoek van de lijst van getroffen bedrijven dat veel bedrijven in verband worden gebracht met infrastructuur en bouw, zoals China Railway Construction Corp, China State Construction Group en China Three Gorges Corporation. De aanduidingen tonen aan dat de regering niet van plan is China te versoepelen in de nasleep van het aanstaande vertrek.

Alleen al in de VS zal de impact van de aanduidingen verwaarloosbaar zijn. Amerikaanse investeerders hebben $ 43 miljard aan Chinese aandelen en effecten in handen, en slechts een klein deel van dit enorme bedrag kan worden toegeschreven aan de getroffen bedrijven, die grotendeels met de staat geassocieerd zijn. Maar dat is niet echt het punt.

De verhuizing heeft een heel subtiel strategisch doel, duidelijk gemaakt door de aard van de betrokken bedrijven. Het gaat niet zozeer om het leger, maar om een ​​allesomvattende poging om de VS los te koppelen van het triljoen dollar tellende Belt and Road Initiative (BRI) van China, dat heeft geprobeerd te investeren in infrastructuur over de hele wereld.

Trumps laatste manoeuvre is om ervoor te zorgen dat Amerikaanse fondsen er geen rol in spelen, en om ook te streven naar een bredere beheersing van andere ‘ nationale kampioenen ‘, zoals Huawei.

De BRI is een uitgebreid programma van Chinese infrastructuurinvesteringen dat 138 landen op vijf continenten omvat. Het heeft het potentieel om de wereldwijde economische orde te herschrijven en de investerings- en toeleveringsketens in hun geheel te hervormen, vooral op de Euraziatische continent.

Bedrijven zoals China Railway Construction Corp hebben bijvoorbeeld pionierswerk verricht met nieuwe hogesnelheidslijnen in meerdere landen, en hebben ook nieuwe vrachtroutes ontwikkeld die continenten overspannen, zoals lijnen die helemaal van China naar Duitsland lopen.

Het is geen verrassing dat het programma de vijandigheid van de VS heeft aangetrokken, die het ziet als een onmiddellijke bedreiging van hun hegemonie en heeft geprobeerd het te besmeuren door te beweren dat het niets meer is dan ‘ schuldenval-diplomatie ‘, waarbij China opzettelijk landen overspoelt in schuldverplichtingen om ze strategisch te beheersen.

Onder de regering-Trump heeft Washington getracht de confrontatie met China als strategische concurrent aan te gaan en zich te richten op Chinese bedrijven die wereldwijd succesvol zijn, zoals Huawei.

Het heeft telkens ‘ nationale veiligheid ‘ als rechtvaardiging gebruikt, ongeacht de feitelijke feiten. Daarbij heeft het geprobeerd China strategisch te beperken, ten eerste door bedrijven essentiële Amerikaanse onderdelen en componenten in toeleveringsketens te ontnemen en ten tweede, indien van toepassing, door hen uit markten in geallieerde landen te dwingen. Sommige bedrijven gingen op de ‘entiteitenlijst’ van het ministerie van Handel, waardoor Amerikaanse technologiebedrijven niet naar hen kunnen exporteren.

Nu verhoogt de Trump-regering de lat met een actie die zal voorkomen dat Amerikaans kapitaal deze bedrijven bereikt, waardoor wordt verzekerd dat Amerikanen niet gewillig bedrijven financieren die worden beschouwd als een uitdaging voor de strategische belangen van de VS. De aanhoudende belangstelling van investeerders voor de Chinese markten baart Chinese haviken hoofdpijn, en de timing van het uitvoerend bevel voor januari is bedoeld om samen te vallen met het begin van zijn ambtstermijn als president van Joe Biden, waardoor hij die erfenis moet accepteren.

Er is geen enkele kans dat de nieuwe president dit zal terugdraaien, vooral gezien het feit dat hij te maken zou krijgen met een vijandige Republikeinse Senaat, waarbij Marco Rubio de laatste stap prees. Het zou politiek onhoudbaar zijn om dat te doen. Dus hoewel het geen zinvolle invloed heeft op de investeringsbanden tussen de VS en China – iets waar Wall Street enthousiast over blijft – is het niettemin strategisch van belang.

Uiteindelijk heeft de regering er geen enkele moeite mee om Chinese bedrijven aan te vallen die een expliciete uitdaging vormen voor de Amerikaanse hegemonie op gebieden die ertoe doen. En volgens het uitvoerend bevel vertegenwoordigen deze 31 bedrijven niet alleen de ruggengraat van ‘de militaire modernisering van China’ , maar spelen ze ook een cruciale rol in de overzeese investeringen en projecten in infrastructuur. Ze vertegenwoordigen een globale visie die de VS koste wat kost wil stoppen.

Het Belt and Road Initiative gaat echter natuurlijk door, en aangezien Peking morgen een mijlpaal in de Pacific-handelsovereenkomst met 14 andere landen ondertekent, is er geen reden om andere landen te beletten om nauwere economische banden ermee aan te gaan. In het licht hiervan is het minste wat Washington kan doen, ervoor zorgen dat Amerika zelf niet bijdraagt ​​aan het BRI en hierin ligt de logica van zijn laatste anti-China-manoeuvre. De waarheid is echter dat het uiteindelijk onwaarschijnlijk is dat het een serieus verschil zal maken.

https://www.rt.com/op-ed/506622-trump-keep-heat-beijing/