De Weense moordenaar Kujtim Fejzulai en de de-radicaliseringsmythe

0
175
De Weense moordenaar Kujtim Fejzulai

Als er ergens in Oostenrijk een geweldsdelict met een islamitische achtergrond is, wordt er onmiddellijk gezocht naar de plaats waar de dader is ‘geradicaliseerd’. Meestal wordt een moskee waar een islamitische predikant de koran had uitgelegd, doorzocht. Want de politiek wil nog steeds niet begrijpen dat islamitische daders niet radicaliseren, maar gewoon de geboden van de koran volgen.

Kujtim Fejzulai, die afkomstig is uit een familie die dicht bij de terreur in de Balkan staat, was veroordeeld omdat hij zich wilde aansluiten bij de Islamitische Staat in Syrië. Als hij dat had mogen doen, zou hij daar al lang geleden zijn geëlimineerd. Maar op deze manier zat hij een korte straf uit in een Oostenrijkse gevangenis en kreeg hij de kans om zijn kennis van de Koran in Wenen in praktijk te brengen.

Namens het ministerie van Justitie worden islamitische daders gederadicaliseerd. Niemand weet wat dat in zou moeten houden, bericht Unser MittelEuropa. Dat zou namelijk betekenen moslims weglokken van de koran: simpelweg een onmogelijkheid. Maar het ministerie beschikt hiervoor over een gerenommeerde vereniging, die zich al heeft onderscheiden door soortgelijke opdrachten van de gemeente Wenen. Dat wordt overigens heel goed betaald met belastinggeld: de vereniging “DERAD – Netzwerk sozialer Zusammenhalt für Dialog, Extremismusprävention und Demokratie“.

 

Moussa Al-Hassan Diaw

De club bevindt zich in een kleine zijstraat van de Meidlinger Hauptstraße in Wenen, tegenover een bekende ijssalon. Een blik op het bestuur van de vereniging doet de harten van radicale moslims sneller kloppen. Ze hebben niets te vrezen van deze experts.

Voorzitter van de vereniging en “chef deradicalisering” is Moussa Al-Hassan Diaw, lid van de Moslimbroederschap. Wat velen niet weten: Deze organisatie, ‘s werelds best georganiseerde terroristische organisatie, is in bijna alle Arabische staten verboden als terroristisch. Niet in Europa, hier wil de Moslimbroederschap geld verdienen. Al-Hassan Diaw was lid van de vereniging Al-Andalus , woordvoerder van de “Islamitische Religieuze Gemeenschap in Opper-Oostenrijk”, een organisatie van de Milli Görüs, en “last but not least” Islamitische godsdienstleraar namens de Islamitische Religieuze Gemeenschap (IGGÖ). Het was een IGGÖ moskee die werd gesloten omdat Kujtim Fejzulai er geradicaliseerd zou zijn.


LEES OOK:

Oostenrijk sluit twee radicale moskeeën – Tientallen blijven open


Al-Hassan Diaw werd echter veel bekender door zijn gezamenlijke optredens met de Duitse terreurprediker Pierre Vogel en andere Duitse extremisten. Daarnaast werd Al-Hassan Diaw ook graag uitgenodigd door de radicale linkse activist Robert Eiter.

Niet minder interessant is de vice-voorzitter van de DERAD-vereniging, Salih Seferovic. Hij zit niet alleen in het bestuur van de BÖJ (Bosnische-Oostenrijkse Jeugd), een radicale Bosnische vereniging die vergelijkbaar is met de Moslimjongeren. Seferovic is ook bestuurslid van de Moslim Sociale Dienst, die nu onder “Bosniakisch-Muslimischer Kultur- Sport- und Sozialverein MSD” valt.

Slechts weinigen herinneren zich het nog: De Moslim Sociale Dienst (MSD) werd in 1961 door het toenmalige hoofd van de Moslimbroederschap, Said Ramadan, geïnitieerd en in 1962 opgericht als de basiscel van de Moslimbroederschap in Oostenrijk. Het was de MSD die bij de onderwijsautoriteit de goedkeuring van de eerste islamitische geloofsgemeenschap had aangevraagd. Tot op de dag van vandaag is de MSD boos dat het Grondwettelijk Hof in 1988 het goedkeuringsbericht van 2 mei 1979 heeft ingetrokken.

Dezelfde MSD wordt nog steeds geleid door Irfan Buzar, een Bosnische moslimbroeder met een lange traditie. De overname door de invloedrijke Bosnische tak van de Moslimbroederschap was logisch geweest, waardoor de beschuldigingen dat alleen Arabieren en Egyptenaren in deze verenigingen rondhangen, werden vermeden.

Een ander detail ontsnapte aan de publieke aandacht: in 2016 had de onderwijsautoriteit – een solo-inspanning van het hoofd van de afdeling Oliver Henhapel – alle Bosnische verenigingen in Oostenrijk onder de jurisdictie van de Rijaset, de Islamitische Centrale Raad in Bosnië (Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini) geplaatst. Dit werd georganiseerd door Esad Memič, de vertegenwoordiger van de Rijaset in Oostenrijk, de verenigingen werden niet gevraagd. Niemand heeft gevraagd hoe dit mogelijk is met Oostenrijkse verenigingen, want deze boodschap heeft het publiek niet bereikt. Tegelijkertijd werd de (buitenlandse) Rijaset door de culturele autoriteit erkend als lid van de IGGÖ.

De MSD staat op de lijst van verenigingen als “Džemat” (religieuze gemeenschap), hoewel de MSD nooit een religieuze vereniging is geweest. Al deze verenigingen hebben hun statuten moeten wijzigen, de voorgeschreven tekst luidt:

” De cultivering van de islam als culturele vereniging in samenwerking met de Bosnische Religieuze Gemeenschap van de Islamitische Religieuze Gemeenschap in Oostenrijk, met uitsluiting van enige religieuze of politieke activiteit; de vereniging is niet in het bijzonder gericht op de verspreiding van de islamitische leer”.

Toch moeten al deze verenigingen een “leider-imam” in de raad van bestuur hebben, die de bevelen van de Rijaset doorgeeft.

Dat betekent uiteindelijk: Alle verenigingen die ondergeschikt zijn aan de Rijaset zijn “geloofsgemeenschappen”, die echter de “islamitische geloofsleer” niet mogen verspreiden. De Rijaset wordt al jaren volledig gecontroleerd door de Moslimbroederschap. Daarom is het logisch om aan te nemen dat al deze verenigingen alleen de leer van de Moslimbroederschap mogen verspreiden – dat is in de eerste plaats de leer van de Jihad en het streven naar de Islamitische Staat (Kalifaat). De verenigingsautoriteiten kijken gemakzuchtig weg.

Het Oostenrijkse ministerie van Justitie – met een minister die natuurlijk uit Bosnië komt – en de gemeente Wenen betalen daarom voor een vereniging die wordt geleid door de moslimbroederschap om moslims te deradicaliseren, d.w.z. om ze weg te halen van de leer van de Koran. Het resultaat is dat er de laatste tijd meer doden vallen.


De Weense jihadist werd vervroegd vrijgelaten omdat hij deradicaliseringsambtenaren voor de gek hield

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties