Greifswald – In het weekend hield een reeks branden de Hanzestad en de universiteitsstad in spanning. De politie kon de zaak snel oplossen. Burgemeester Stefan Fassbinder (54, Groenen) was nog sneller. Hij kwam naar voren met een vermoeden van xenofobie dat kort daarna helemaal verkeerd bleek te zijn.

Afgelopen zaterdag werd in Greifswald een auto in brand gestoken en werd een ander voertuig beschadigd. Een briefje met een geschilderd hakenkruis hing aan de voorruit. De eigenaren van de voertuigen: Syriërs.

Op maandag werden twee prieeltjes in brand gestoken in de volkstuin “Am Kleinbahnhof”, niet ver van de eerste plaats delict. De eigenaren: twee andere Syriërs (52, 56). De prieeltjes brandden af. Ongeveer 20.000 euro aan schade. En: In beide percelen vond de politie ook briefjes met hakenkruizen.

Burgemeester Fassbinder sprak in de ochtend: “Ik ben ontzet over deze aanval, die onze kosmopolitische en tolerante stad treft,” zei de Groene politicus. Vooral volkstuinen zijn plaatsen van ontspanning, vrede en integratie. Er werd uitgegaan van een politiek gemotiveerde daad.

Hij had moeten wachten op het onderzoek, want ‘s avonds moest Fassbinder zijn eerdere verklaringen in een persbericht terugnemen: “Zoals het hoofdkwartier van de politie in Neubrandenburg aankondigde, werd de vermeende aanwijzing niet bevestigd. Er werd een Egyptische verdachte geïdentificeerd.”

Een 42-jarige asielzoeker uit Egypte, die sinds 2018 meerdere malen is aangeklaagd wegens overvallen en mishandeling, heeft de branden aangestoken. Hij werd gearresteerd in de volkstuin bericht Bild. De politie vond bewijs dat de verdenking bevestigde, zei politiewoordvoerster Claudia Tupeit.

“We sluiten een classificatie in de categorie rechts geweld uit,” verduidelijkt Tupeit nogmaals. De woordvoerster van de politie geeft kritisch commentaar: “De veronderstelling van de burgemeester was voorbarig!”

Omdat de Egyptenaar “geestelijk abnormaal” zou zijn, vroeg het Openbaar Ministerie geen arrestatiebevel voor de man aan, maar een plaatsingsbevel voor een gesloten kliniek.

De aanvraag werd dinsdagavond door de verantwoordelijke rechter van de rechtbank van Greifswald afgewezen. “De verdachte is dus weer vrij,” zei de politie. Het Openbaar Ministerie ging woensdag in beroep tegen de beslissing.


“Speciale evaluatie” van Duitse veiligheidsdienst geeft toe dat migranten massaal misdaden plegen

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties