Oostenrijk sluit twee radicale moskeeën – Tientallen blijven open

0
84

Na de islamitische terreuraanslag in Wenen hebben minister van Onderwijs Susanne Raab en minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer (beide ÖVP) vrijdagmiddag de sluiting van radicale moskeeën aangekondigd.

De Weense jihadist was actief in twee van dergelijke instellingen in de Oostenrijkse hoofdstad en is daar waarschijnlijk geradicaliseerd.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken deelde het Bureau van Cultuur op donderdag mee dat de moordenaar herhaaldelijk twee moskeeën in Wenen had bezocht, meldde Raab. Een van hen, de Tewhid Moskee in de Murlingengasse in Meidling, was in 2016 door de Islamitische Religieuze Gemeenschap (IGGÖ) opgericht.


LEES OOK:

Oostenrijkse leger-imam blijkt Jihad-imam


Inval in de Weense moskee

Zoals “Krone” heeft geleerd, vond er vrijdagmiddag een grote operatie plaats in de Tewhid Moskee. Politiediensten, ondersteund door het speciale commando WEGA, hadden de faciliteit bestormd. Of en hoeveel arrestaties er zijn verricht is nog niet bekend.

Te ontbinden moskeevereniging

Een andere instelling, de Melit-Ibrahim Moskee in Wenen-Ottakring, valt niet onder de bevoegdheid van de IGGÖ, aldus de minister van Cultuur. In dit geval is de ontbindingsprocedure op grond van de Wet op de verenigingen ingeleid. Volgens de inlichtingendienst had deze moskee ook de radicalisering van de moordenaar aangemoedigd.

Minister van Cultuur bedankt de islamitische gemeenschap

Susanne Raab – Foto: Arno Melicharek (Wikipedia)

Raab benadrukt dat de sluiting van de twee moskeeën geen aanval op de Islam is. “Het is geen aanval op de leden van een religieuze gemeenschap, maar eerder een gezamenlijke strijd tegen het misbruik van een religie voor de radicalen”, aldus de minister van bukken en buigen. Nog geen 80 uur na de aanslag, zei ze, waren twee radicale moskeeën met succes gesloten. Raab bedankte ook Nehammer en de Islamitische Religieuze Gemeenschap (IGGÖ).

Nehammer is de minister van Binnenlandse Zaken die verantwoordelijk is voor het toezicht op de jihadist dat dodelijk gefaald heeft.


Miskleun van de politie: Slowakije heeft Oostenrijk in juli gewaarschuwd voor de jihadist in Wenen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in