Sinds november 2017 is het VN Emergency Transit Mechanism (EMT) in werking om gestrande “vluchtelingen” in Libië tijdelijk in Rwanda en Niger “te parkeren” en van daaruit te hervestigen door middel van  rechtstreekse vluchten naar Europa, de VS en Canada.

Stiekem – en volledig legaal. In de nieuwe gastlanden staan de migranten op gelijke voet met de autochtonen.

De Rwanda-deal

De ETM-contractpartners zijn Rwanda en Niger. Rwanda heeft in september 2019 een overeenkomst met de Afrikaanse Unie en de UNHCR ondertekend en aangeboden om tijdelijk tot 30.000 mensen uit Libië op te vangen, op voorwaarde dat deze mensen snel in derde landen worden hervestigd. Asielzoekers en vluchtelingen uit Libië zouden dan in tranches van 500 personen elk naar Rwanda worden gestuurd, indien nodig. De kosten voor het verblijf in het land, inclusief het vertrek naar het gastland, worden door de VN betaald.

Beeld Freepik

Meer dan 1.000 wachtenden in Niger

Sinds 2017 is er ook een overeenkomst met Niger over het ter beschikking stellen van “tijdelijke asielplaatsen”. Sindsdien zijn bijna 3.100 vluchtelingen en asielzoekers door Libië in bijna 30 “evacuatievluchten” het land binnengebracht. Er zijn al ongeveer 2300 mensen hervestigd. Sinds maart 2019 is er in Hamdallaye een transitcentrum actief dat plaats biedt aan maximaal 1.100 personen.

“Nieuwe burgers”: Keuze uit de catalogus

Sinds kort worden daar ook vrijetijdsvoorzieningen gebouwd. Vooral “kwetsbare” migranten wonen in pensions in Niamey. Zodra ze in Niger aankomen, worden hun biometrische gegevens vastgelegd en geregistreerd. Deze informatie wordt doorgegeven aan derde landen, die dan een keuze kunnen maken uit het “aanbod”. Sommige landen sturen ook “hervestigingsdelegaties” naar Niger om potentiële nieuwe burgers ter plaatse te “beoordelen”.

Europa is in het bijzonder “opnamebereid”

In totaal hebben derde landen hun aanbod bij het UNHCR geplaatst om 6.351 migranten uit Niger te ontvangen. Dit omvat zo’n 4.400 plaatsen, vooral voor degenen die vanuit Libië naar Niger zijn gebracht. Potentiële gastlanden zijn: België, Canada, Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Malta, Nederland, Noorwegen, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.


Franse geheime dienst: We staan tegenover massa’s mohammedanen die ons willen vernietigen

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties