Mensenrechtenactivisten zijn boos over een “oorlog tegen migranten”, de Algerijnse regering spreekt over het beschermen van de grenzen.

Feit is dat het Noord-Afrikaanse land, dat kreunt onder een massale toestroom van migranten uit zuidelijker gelegen landen, nu zijn toevlucht neemt tot drastische maatregelen om vermeende “vluchtelingen” op afstand te houden – de deportaties vinden al enkele weken plaats per vrachtwagen. Ongewenste migranten worden teruggebracht naar de grens met het buurland Niger en worden daar in de woestijn zonder aanzien des persoons achtergelaten.

De betrokkenen klaagden bij de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) dat Algerijnse soldaten zelfs hun kleren hadden afgepakt. “Je bent met niets naar Algerije gekomen, en je zult met niets vertrekken,” zeiden ze tegen de migranten voordat ze in de woestijn werden achtergelaten.

Sinds september zijn er naar verluidt duizenden ongewenste migranten uit zuidelijker gelegen landen naar Niger teruggekeerd. Human Rights Watch meldt dat meer dan 6.200 migranten zijn gedeporteerd tussen begin september en eind oktober. Ongeveer 3400 Nigerianen kwamen in officiële konvooien aan, terwijl 2800 andere onderdanen van meer dan 20 landen aan de grens werden achtergelaten, zegt Human Rights Watch: “De grote invallen en arrestaties in Algerije zijn nog steeds aan de gang. Ook migranten uit Syrië, Palestina, Jemen en Bangladesh zijn getroffen.

Eind september had de Algerijnse minister van Binnenlandse Zaken Kamel Beldjoud in het parlement een nieuw initiatief aangekondigd om “illegale migratie” te bestrijden. Hij benadrukte dat de uitzettingen “vrijwillig” zijn en “in overeenstemming met de internationale mensenrechtenverdragen”. In feite hebben Algerije en Niger zes jaar geleden een overeenkomst ondertekend die de basis vormt voor de repatriëring van migranten uit Niger die zich zonder de nodige documenten in Algerije bevinden. Ze worden in officiële konvooien rechtstreeks naar Agadez in Niger vervoerd.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief:


De ‘Deense’ actrice Hella Joof bezocht Afrika: Werd 14 dagen op rij verkracht

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties