Tienduizenden de straat op in Bangladesh uit protest tegen Macron

0
156

De onthoofding van Samuel Paty op een straat in Parijs en de daar op volgende beloften van de Franse president Emmanuel Macron over een striktere greep op het islamisme hebben in Turkije en grote delen van de Arabische wereld emoties aangewakkerd. Zelfs tot in Bangladesh worden de woorden van Macron gezien als een aanval op de islam.

Tienduizenden demonstranten marcheerden dinsdag door de hoofdstad van Bangladesh in de grootste anti-Frankrijk bijeenkomst sinds president Emmanuel Macron cartoons verdedigde waarin de profeet Mohammed werd afgebeeld.

Moslims over de hele wereld hebben woedend gereageerd op Macron’s robuuste verdediging van het recht om de spot te drijven met religie na de moord op een Franse onderwijzer die zijn leerlingen tekenfilms van de profeet had laten zien.

Op de Westelijke Jordaanoever en in Syrië werden foto’s van de Franse leider verbrand, driekleurige vlaggen werden in de Libische hoofdstad Tripoli in brand gestoken, terwijl Franse goederen uit de schappen van de supermarkten in Qatar, Koeweit en andere Golfstaten werden getrokken.

In Pakistan hebben demonstranten beeltenissen van de Franse leider verbrand, terwijl Macron in Turkije werd afgebeeld met een Adolf Hitler snor. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan riep dat moslims in Europa behandeld worden zoals de Joden in nazi-Duitsland.

Erdogan sloot zich aan bij oproepen tot een boycot van Franse goederen die volgens Parijs tot nu toe een minimale impact hadden gehad.

https://twitter.com/ISCResearch/status/1321144076331307008

In Dhaka, staken de demonstranten ook een beeltenis van Macron in brand tijdens de mars dinsdag, waaraan de politie zei dat 40.000 mensen deelnamen. Honderden gewapende agenten gebruikten een prikkeldraadversperring om de demonstranten tegen te houden, die zich zonder geweld verspreidden voordat ze dicht bij de Franse ambassade konden komen.

De bijeenkomst werd bijeengeroepen door Islami Andolon Bangladesh (IAB), een van de grootste islamitische partijen van het land, en begon bij de grootste moskee van het land. Bangladesh is ongeveer 90 procent moslim. “Boycot Franse producten,” riepen demonstranten.

Ataur Rahman, een senior Islami Andolon-lid, vertelde de bijeenkomst in de nationale moskee Baitul Mukarram: “Macron is een van de weinige leiders die Satan aanbidden.”

Rahman riep de regering van Bangladesh op om de Franse ambassadeur het land uit te “schoppen”, terwijl een andere protestleider, Hasan Jamal, zei dat activisten “elke steen van dat gebouw zouden afbreken” als de afgezant niet werd uitgezet.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief:


Erdogan’s boycot van Frankrijk gedoemd te mislukken – Zelfs zijn vrouw draagt een tas van een Frans luxemerk

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties