Ikea heeft de media verzocht om het “racistische” beeld uit de Ikea-catalogus dat de meubelgigant onlangs stopte, niet opnieuw te publiceren, meldt Quartz.

Het zakenblad, dat vorige week als eerste bericht over de stopgezette catalogus, volgt het bevel van Ikea om de foto niet te publiceren. Een paar media hebben echter de oproep getrotseerd om lezers te laten zien waar het hele debat over gaat.

Ikea heeft de racistische negerafbeelding in zijn Ikea-catalogi op de website snel vervangen, maar de catalogus met het controversiële beeld blijft bij een handvol externe elektronische catalogusdiensten in verschillende landen. De foto toont een zwarte man met een t-shirt met de opdruk “45678” op zijn rug, iets dat door sommigen als racistisch wordt ervaren, aangezien het kan worden gezien als het serienummer van een gevangene in een inrichting.

De redactie van Dissident ziet nog wel wat racistische suggesties op deze afbeelding. Zo suggereert de tekst dat die neger nog geen IKEA tafeltje in elkaar kan zetten en de afbeelding dat hij zichzelf verwond heeft met de hamer (omdat er geen blanke in de buurt was om dood te slaan).

De Ikea-catalogus van volgend jaar, die wereldwijd in ongeveer 200 miljoen exemplaren wordt gedrukt, zou in augustus van dit jaar moeten worden verspreid. Maar nadat het vermeende racistische beeld was ontdekt, werd de catalogus op het laatste moment teruggeroepen om gecorrigeerd te worden. Volgens een woordvoerder van Ikea hoeven niet alle catalogi opnieuw te worden gedaan, maar worden pagina’s 133 en 134, uit de gelijmde catalogus gescheurd en vervangen door een nieuwe.

Quartz merkt op dat het terugroepen en herdrukken van de bijna 200 miljoen catalogi, die bijna 300 pagina’s dik zijn, in strijd lijkt te zijn met het beleid van Ikea om de impact op het klimaat te verminderen. Naar schatting kost het ook grote sommen geld, ook al wilde Ikea niet onthullen hoe groot de bedragen zijn.

Het werk aan een Ikea-catalogus zou ongeveer een jaar in beslag nemen, en Quartz schrijft dat het waarschijnlijk de dood van George Floyd dit voorjaar was die ervoor zorgde dat Ikea opnieuw ging nadenken. Een beeld dat een jaar geleden door Ikea als onomstreden werd gezien, wordt vandaag in plaats daarvan als racistisch gezien in het licht van Black lives matter, de gewelddadige anti-blanke beweging die Ikea financieel ondersteunt.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief:


Ikea trekt zijn catalogus in – afbeelding van Afrikaan kan als racistisch gezien worden

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties