In Värmland kan een door crisis getroffen gemeente geen melk voor schoolkinderen betalen. In plaats daarvan zouden de kinderen water moeten krijgen. Tegelijkertijd investeert de gemeente al enkele jaren fors en vrijwillig in de instroom van migranten, een project waarbij de kosten de inkomsten ruimschoots overstijgen.

Afgelopen zomer werd erop gewezen hoe de gemeente Hammarö in Värmland, die sinds de verkiezingen van 2018 wordt bestuurd door een linkse coalitie, een schokkende verhoging van de belasting voor inwoners aankondigde. Tegelijkertijd zouden ze maar liefst 58 miljoen SEK besparen op het operationele budget voor de periode 2019 en 2020.

De belastingverhoging werd niet doorgevoerd en de besparingsbehoefte voor 2021 is door de gemeente teruggebracht van de prognose van SEK 40 miljoen naar SEK 33 miljoen. Een deel van de bezuinigingen treft nu scholieren die het moeten doen met water als maaltijddrankje.

Voorafgaand aan de geplande belastingverhoging schreef de gemeente op haar website dat het nodig was “om te gaan met de hoge kosten die de gemeente Hammarö nu heeft”. De bulk bestond uit “acute lokale problemen en een verhoogde instroom die aanvankelijk tot hogere kosten leidt” voor onder meer zorg, verpleging en scholing.

Voor de servicecommissie betekent de immigratie gerelateerde financiële crisis dat ze in totaal SEK 9,2 miljoen aan operaties zullen moeten bezuinigen. 2,6 miljoen van deze kronen zal worden opgebracht door bezuinigingen op schoolmaaltijden.

Verdedigt bezuinigingen op schoolkinderen

Lennart Lämgren (C) is voorzitter van het dienstcomité en ziet er geen probleem in om te besparen op schoolkinderen om de lopende kosten te dekken die de gemeente heeft gemaakt voor nieuwkomers.

“We zullen nog steeds goed en voedzaam voedsel aanbieden dat de dieetcirkel volgt”, beweert Lämgren voor SVT .

Bosse Henriksson (M) is gemeenteraadslid in Hammarö en hij verdedigt ook de afgeschafte melk door te zeggen dat “het veel lichter is dan we hadden gedacht”. Dit met het oog op het feit dat er misschien één dag in de week melk is voor het eten van de kinderen in plaats van helemaal geen dag, zoals oorspronkelijk gepland.

Hoge kosten voor migranten

In het jaarverslag van de gemeente Hammarö over het jaar 2018 is te lezen dat de kosten voor nieuw aangekomen en niet-begeleide vluchtelingenkinderen hoger zijn dan het opbrengsten.

Terugkomend op het jaarverslag van de gemeente in 2015 blijkt dat het gemeentebestuur in Hammarö, dat destijds ongeveer 16.000 inwoners telde, een overeenkomst heeft gesloten met de Zweedse migratiedienst om de komende drie jaar maar liefst 85 migranten per jaar op te vangen.

Sociaal Democraten over nieuwkomers: “Leuk dat we meer worden – een goede bron voor Hammarö”

De sociaaldemocraat Siw Gidlöf, die toen voorzitter van het gemeentebestuur was gaf commentaar op de massale verhuizing van nieuwkomers naar het kleine stadje buiten Karlstaden en zei dat “het leuk is als we meer worden”. Ze verklaarde verder dat het “een goede bron zal zijn”.

“Het is altijd leuk als er meer Hammarö-bewoners komen. Ik denk dat deze mensen, op dezelfde manier als alle anderen, een goede hulpbron voor Hammarö zullen zijn”, zei Gidlöf tegen de plaatselijke krant Hammaren.

De gemeente heeft het afgelopen jaar ook de hoge mate van immigratie naar de gemeente als positieve gebeurtenissen benadrukt. Het werd onder meer geprezen voor het ontvangen van “meer niet-begeleide minderjarigen dan was afgesproken”. Naast de dwingende instructies van de staat hebben lokale politici vrijwillige beslissingen genomen over een nog grotere opvang van migranten.

*Archief artikel – mei 2020


Meld je aan voor onze nieuwsbrief:


Shokrallah verkrachtte het meisje totdat ze begon te bloeden – Rechtbank: “Geen misdrijf”

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties