Erdogan klaagt Geert Wilders aan omdat hij hem een ‘terrorist’ noemt

0
231

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan klaagt het Nederlandse parlementslid Geert Wilders aan nadat de anti-islampoliticus een reeks tweets tegen de Turkse leider heeft gepost, waaronder een tweet die hem als “terrorist” beschreef.

Staatspersbureau Anadolu Agency zei dat de advocaat van Erdogan dinsdag een strafklacht tegen Wilders indiende bij het kantoor van de hoofdaanklager in Ankara voor het ,,beledigen van de president” – een misdaad die in Turkije met maximaal vier jaar in de gevangenis strafbaar is.

Wilders postte een cartoon die Erdogan met een op een bom lijkende hoed op zijn hoofd afbeeldt, met de opmerking: “terrorist.”

Wilders bleef deze week tweets plaatsen die gericht waren op Erdogan, te midden van een groeiende ruzie tussen Turkije en Europese landen die werd aangewakkerd door de scherpe opmerkingen van Erdogan tegen de Franse president Emmanuel Macron, met inbegrip van opmerkingen die de geestelijke gezondheid van Macron in twijfel trokken over zijn standpunt ten aanzien van de islam.

 

Erdogan heeft sinds zijn aantreden als president in 2014 voortdurend mensen aangeklaagd wegens vermeende beledigingen. Duizenden zijn veroordeeld. Meer dan 29.000 mensen werden vorig jaar vervolgd op beschuldiging van belediging van Erdogan, volgens de krant Birgun.

De klacht tegen Wilders, wiens politieke carrière grotendeels is gebaseerd op zijn scherpe anti-islamretoriek, beschuldigde hem van “belediging van de eer en de waardigheid van onze president en van het aanvallen van Erdogan’s persoonlijkheid, waardigheid en reputatie”, aldus Anadolu.

Wilders, die de grootste oppositiepartij in het Nederlandse parlement leidt, reageerde door Erdogan als een “verliezer” te beschrijven en eiste dat de Turkse ambassadeur uitgezet wordt.

De Nederlandse premier Mark Rutte noemde de stap tegen Wilders onacceptabel en zei dat zijn regering de kwestie bij Turkije aan de orde zou stellen volgens The Times of Israel.

“In Nederland beschouwen wij de vrijheid van meningsuiting als het hoogste goed. En cartoons maken daar deel van uit, inclusief cartoons van politici”, vertelde Rutte aan verslaggevers in het parlement.

Hij voegde eraan toe dat een rechtszaak “tegen een Nederlandse politicus die mogelijk zelfs tot een beperking van de vrijheid van meningsuiting zou kunnen leiden, niet aanvaardbaar is”.

Op maandag drukte de Turkse Daily Sabah krant, die dicht bij Erdogan staat, foto’s af van Wilders en Macron, met de kop: “De twee gezichten van haat en racisme in Europa.”


Meld je aan voor onze nieuwsbrief:


Erdogan’s boycot van Frankrijk gedoemd te mislukken – Zelfs zijn vrouw draagt een tas van een Frans luxemerk

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties