Zweden – Een gemeente in het district Halland wordt gedwongen extreme bezuinigingsmaatregelen te nemen. Nu mogen kleine kinderen in scholen alleen nog een broodje eten omdat de gemeente het budget in evenwicht moet krijgen. Tegelijkertijd blijkt dat de gemeente al jaren fors investeert in migranten door onder meer miljoenen uit te geven aan villa aankopen.

Gedurende het jaar zal de gemeente Varberg, die wordt bestuurd door de Alliantie, 13 miljoen SEK besparen op de financiering van de kleuterschool en de basisschool. Daarom heeft Susanna Hansson, het hoofd van de financiële afdeling, besloten om te bezuinigen op voedsel voor kinderen in de scholen, wat zal resulteren in een besparing van SEK 200.000, aldus Hallands Nyheter.

Vanaf maandag krijgen de kinderen in de pauze waarin ze ontbijten en tussendoortjes eten, nu nog maar één boterham met zacht brood per maaltijd. Hansson verdedigt de beslissing door te zeggen dat ze een evenwichtig budget moeten opleveren en dat de kinderen zich kunnen aanpassen aan de alternatieven die worden aangeboden.

Economische crisis in de gemeente

Vorig jaar meldde GT dat de interne begroting van de gemeente “voor grote financiële uitdagingen staat voor het begrotingsjaar 2020”. De gemeente moet maar liefst 32 miljoen besparen op onder meer gezondheidszorg en zorg.

In een tussenrapportage uit 2018 kan ook wat duidelijker worden gelezen dat alleen al het werkterrein voor zogenaamde ‘niet-begeleide kinderen’ een tekort van SEK 10 miljoen zal opleveren. Tegelijkertijd was er onzekerheid over hoeveel subsidie de staat zou betalen.

Op het gebied van niet-begeleide minderjarigen wordt een tekort van ongeveer SEK 10 miljoen voorspeld, voornamelijk als gevolg van verminderde compensatieregels en lopende aanpassingen. Er bestaat enige onzekerheid over de inkomsten van de operatie, aangezien beslissingen en betalingen van de Zweedse migratiedienst met een vertraging van drie tot zes maanden worden genomen.

Naast de interne activiteiten in de gemeente blijkt dat de gemeente in 2018 ook ruim een ​​half miljoen kronen aan belastinggeld heeft uitgegeven aan de asielactivistische organisatie Agape, die alleenstaande minderjarigen gaat helpen.

In dit verband is het de moeite waard om te verduidelijken dat de gemeente in 2018 nog eens 138 migranten ontving en vorig jaar 98, maar tegelijkertijd kondigde de Zweedse migratiedienst aan dat de gemeente meer quota-vluchtelingen moet opvangen.

“Verwijder luxe koffie van politici”

Op Facebook hebben verschillende mensen gereageerd op de bezuinigingen van de gemeente voor jonge kinderen in hun vrije tijd. Er staat geschreven dat de gemeente in plaats daarvan moet besparen op luxe koffie van politici.

‘Ze vreten elk jaar voor duizenden kronen slagroomtaart op kosten van de belastingbetaler.’

Huizen gekocht voor migranten: “De gemeente heeft enorm veel geld”

Op hetzelfde moment dat de gemeente bezuinigingen richt op jonge kinderen, kan Samhällsnytt aantonen dat de gemeente Varberg al jaren fors investeert in migranten. Een voorbeeld is in 2016, toen de staat 201 migranten toewees aan de gemeente. Het gemeentebestuur kocht toen huizen voor nieuwkomers op kosten van de belastingbetaler, die dus voorrang voorrang kregen op de eigen inwoners die op een woning wachtten.

Ann-Charlotte Stenkil (M) is burgermeester en zei destijds dat de betreffende migranten wellicht ook de mogelijkheid krijgen om de eigendommen van de gemeente te kopen.

“Als het goed gaat, dan krijgt de nieuwkomer wellicht de mogelijkheid om de villa van de gemeente te kopen. Dat zou het allerbeste zijn”, zei Stenkil tegen SR.

Ann-Charlotte Stenkil (M). – Facebook

Op de vraag of de gemeente geld heeft voor dergelijke aankopen, antwoordde Stenkil eerst lachend. Toen zei ze dat “de gemeente een enorm fonds heeft”. Stenkil wilde ook duidelijk maken dat de migranten “hopelijk” de huur voor de villa’s zelf zouden betalen. Aan de andere kant liet Stenkil achterwege dat veel nieuw aangekomen migranten uitkeringsafhankelijk zijn.

“De gemeente bezit een groot aantal eigendommen van diverse aard, waardoor de gemeente geld heeft. Er zijn geen zorgen. Wat het inhoudt is dat de persoon die de woning gaat huren met eigen geld moet betalen. Als ze een verblijfsvergunning hebben, hebben ze hopelijk een baan waar ze worden betaald en kunnen betalen”, zei Stenkil.


LEES OOK:

Zweden: Slechts 1 op de 10 Somaliërs werkt van degenen die sinds 2005 kwamen


In hetzelfde jaar vestigde Hallands Nyheter de aandacht op het feit dat de gemeente haar eerste villa aankoop voor migranten had gedaan. Het ging om een ​​gelijkvloerse villa in Tvååker die de belastingbetaler maar liefst 1,8 miljoen SEK kostte. Landbeheerder Leif Andersson van de gemeente merkte op dat de kosten niet te hoog waren.

“We hebben voornamelijk twee criteria gehad. Het mag niet te duur zijn en het moet dicht bij het openbaar vervoer liggen”, zei Andersson tegen de krant.

“Het is als pissen in de Nijl”

In een debatpost op de website van de Zweden Democraten in Varberg schreef het toenmalige partijlid Johanna Palmelid, die lid was van het sociaal comité, dat Erland Linjer, voorzitter van hetzelfde sociaal comité, in 2015 in de gemeenteraad had gestaan ​​en zei dat de kosten van het ontvangen van niet-begeleide minderjarigen ‘als een plasje in de Nijl is’, oftewel niks voorstelt.

Lines moet tijdens een commissievergadering ook hebben betoogd dat “wij geld verdienen aan de ontvangst”, wat volgens Palmelid niet waar is omdat de economen van de sociale administratie zelf het risico van een tekort van ongeveer 50 miljoen SEK per jaar hadden ingeschat. Bovendien wees Palmelid de gemeente op de kosten van de huisvesting voor migranten en zei dat de voorzitter van het sociaal comité probeerde de waarheid te verbergen en met statistieken te misleiden om de negatieve gevolgen van het beleid van de coalitie te verdoezelen.

Het is eenvoudigweg niet waar dat huisvesting is uitgesloten voor de doelgroep van migranten, waaronder nieuwkomers, niet-begeleide minderjarigen en familieleden. In het huisvestingsplan van de gemeente uit 2017 leren we een deel van de waarheid – “De woningnood is groot in de gemeente Varberg en dit raakt de doelgroepen van de sociale zekerheid voor een groot deel.”

In juni 2016 kondigde Ann-Charlotte Stenkil (M) in de gemeenteraad aan dat voor dat jaar ongeveer honderd appartementen / woningen zouden worden gereserveerd voor de groep nieuw aangekomen alleenstaanden.

*Archief artikel – maart 2020


Meld je aan voor onze nieuwsbrief:


https://dissident.one/2020/10/07/1326/

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties