Duizenden voormalige IS-strijders, jihad-huurlingen en koppensnellers, zijn door de Turken naar Libië overgebracht om de milities van Fayez al-Serraj te steunen, maar zijn via de havens van Tripoli, Sabratha en Zuwara, die onder controle staan van de zogenaamde Government of National Agreement (GNA), vertrokken en hebben zich een weg naar Europa gebaand, waarbij ze er waarschijnlijk in geslaagd zijn om vooral Italië te infiltreren.

Dat is tenminste wat majoor-generaal Ahmed al-Mismari, de woordvoerder van het Libische Nationale Leger (LNA) van generaal Khalifa Haftar, beweerde. De woordvoerder van de LNA beschuldigde Turkije er ook van dat het er belang bij heeft de crisis in de regio verder te laten escaleren.

Volgens al-Mismari zijn afgelopen dinsdag nog 483 “Syriërs” naar de Italiaanse kust gevlucht. Deze illegale immigranten zouden zelfs de boten hebben gebruikt die Italië aan de GNA heeft geleverd voor de kustcontrole. Europa riskeert dus honderden “koppensnellers” met slagveld-ervaring op zijn eigen grondgebied te verwelkomen. Als de informatie correct is, werden ze vervoerd met dezelfde boten die Brussel aan de al-Serrad-uitvoerder heeft geleverd.

De echte risico’s

Het is nog niet mogelijk om te beoordelen wat er waar is van de uitspraken van al-Mismari en of het geen propagandacampagne van de LNA is die gericht is tegen de GNA en Turkije. Aan de andere kant is de aanwezigheid van voormalige IS huurlingen en jihadisten die door de Turkse geheime dienst van Syrië naar West-Libië zijn overgebracht om ze te gebruiken tegen de LNA een feit, net als het voortdurend vertrekken van boten van de Libische kust naar Italië.

Bovendien waren er twee maanden geleden getuigenissen van voormalige IS huurlingen uit Syrië die hun wapens hadden neergelegd en naar Italië waren gevlucht, zoals in het geval van de 25-jarige Ali, die tegen een Libische televisiezender zei: “Sommigen van ons zijn gestopt met vechten. Sommige van mijn kameraden die drie maanden geleden met mij naar Libië zijn gekomen, zijn al vertrokken. Ze zeiden dat ze probeerden Europa via de zee te bereiken. De Turken geven niet om wat wij doen. Het maakt hen niet uit of we in Libië blijven of naar Italië gaan”.

De waarheid ligt vaak in het midden en daarom kan in ieder geval niet worden uitgesloten dat een onbepaald aantal huurlingen heeft besloten het slagveld te verlaten om Italië en vervolgens andere Europese landen te bereiken.

Jihadisten en buitenlandse huurlingen

De aanwezigheid van huurlingen en jihadisten die door de Turkse geheime dienst (MIT) per vliegtuig naar de gebieden Tripoli en Misrata werden getransporteerd, is al uitgebreid gedocumenteerd. Inderdaad, Erdogan heeft er alle belang bij om Libië te destabiliseren om zo de energie-industrie van het land in handen te krijgen. Het is dan ook geen toeval dat de GNA is getransformeerd van een door de Verenigde Naties gesteunde uitvoerende macht tot een marionettenregime van Ankara, dat in handen is gevallen van islamitische milities en mensenhandelaars.

De zogenaamde “Syrische huurlingen” zijn lang niet alleen Syrische burgers die de wapens hebben opgenomen tegen Bashar al Assad, maar ook al die “vrijwilligers” uit verschillende islamitische landen en uit Europa die zich hebben aangesloten bij de gelederen van de jihadisten en nu door Ankara worden gebruikt als pressiemiddel tegen de LNA van generaal Haftar, maar ook potentieel tegen Europa.

In dit verband mag het recente bezoek van de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Luciana Lamorgese, aan Tripoli voor een ontmoeting met al-Serraj niet over het hoofd worden gezien. In het perscommuniqué van de GNA dat na de bijeenkomst werd uitgegeven, werd gesteld dat “de laatste ontwikkelingen in Libië en een aantal gemeenschappelijke kwesties werden besproken, waarvan de belangrijkste het dossier van de veiligheidssamenwerking is, dat op zijn beurt betrekking heeft op capaciteitsopbouw, de strijd tegen illegale migratie en mensenhandel en -smokkel”.

Is het mogelijk om te praten met degenen die de deuren van hun land openen voor jihad-strijders en werken met milities die zijn uitgerust door islamisten, krijgsheren en mensenhandelaars die de GNA controleren? Nauwelijks.

Wat betreft de strijd tegen illegale immigratie in Italië via de zuidelijke route over de Middellandse Zee, spreken de feiten voor zich. Alleen al in de afgelopen dagen hebben duizenden illegale migranten hun boten in Lampedusa aan land gebracht.

*Archief artikel – augustus 2020


Meld je aan voor onze nieuwsbrief:


https://dissident.one/2020/10/23/2400/

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties